Teksten van De Blauwe Hoeve

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54540

De Blauwe Hoeve ()

Achterin gelegen hoeve zogenaamd "De Blauwe Hoeve" ook "Blauwe Balie" genoemd, bereikbaar via een lange, geasfalteerde oprit. Oorspronkelijk omwalde hoeve van het langgestrekte type, thans sterk aangepast.

De hoeve met vierkante omwalling staat aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) met een drietal volumes rond het erf met toegang aan de zuidwestzijde. Op een kaart van 1817 met ongeveer dezelfde configuratie met centraal het woonhuis, ten zuiden een landgebouw en ten noorden een bakhuisje. Eigenaar is dan Bruno Dewitte. Op de Atlas der Buurtwegen (1842) vermeldt als "Ferme Vermeersch". Het kadaster registreert in 1876 de afbraak van een landgebouw en de gedeeltelijke sloop (met eventuele nieuwbouw?) van het woonhuis, werken die een dertigtal jaar eerder werden uitgevoerd. De in 1939 toegevoegde hangar ten noorden van het boerenhuis is thans verdwenen.

Voormalig boerenhuis met twee opkamertraveeën en met geïncorporeerde stal onder zadeldaken met verspringende nok (Vlaamse pannen). Verankerde en witbeschilderde baksteenbouw met verschillende bouwnaden boven een gepekte plint. Aangepaste muuropeningen, sporen van korfbogen in de opkamer boven een rechthoekige en betraliede kelderopening. Achtergevel van de opkamer met steunbeer, twee segmentboogvormige kelderopeningen en een klein rechthoekig venster. Recente aanbouwen, nutsgebouwen en omlopende gekasseide stoep. Het erf is aangelegd als tuin met aansluitend een jonge boomgaard.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Klemskerke, 1876/6, 1939/32.
  • Rijksarchief Brugge, Kaarten en Plattegronden Watering Blankenberge, nummer 686: Kaart van een hofstede gelegen te Klemskerke, in de watering van Blankenberge, in het bezit van de erven van Pieter Verburgh, 19de eeuw.

Auteurs:  Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: De Blauwe Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/teksten/140775 (geraadpleegd op ).


De Blauwe Hoeve ()

Ook "Blauwe Balie" genoemd. Oorspronkelijk omwalde hoeve van het langgestrekte type, sterk aangepast aan horecafunctie. Lange deels onverharde, deels gekasseide oprit leidend naar deels begraasd, deels begrint erf, in gebruik als parking. Voormalig boerenhuis met recent aangelegde omgaande gekasseide stoep; zes traveeën links + twee opkamertraveeën + stalgedeelte rechts, één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen, hanggoot) met tweemaal verspringende nokhoogte. Verankerde baksteenbouw met verschillende bouwnaden; gepikte plint. Aangepaste muuropeningen; sporen van korfbogen in opkamer waaronder een rechthoekige en betraliede kelderopening. Achtergevel opkamer met steunbeer en twee rechthoekige en beluikte kelderopeningen in getoogde nis waarboven een klein rechthoekig en betralied opkamervenstertje. Recente aanbouwen en nutsgebouwen.


Bron: DELEPIERE A.-M., HUYS M. & KERRINCKX H. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente De Haan, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL9, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: De Blauwe Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/teksten/54540 (geraadpleegd op ).