Herberg De Leeuw van Vlaanderen

Beschrijving

Voormalige herberg "De Leeuw van Vlaanderen" op de hoek met de Clemensstraat, nu een woonhuis. Voorheen lag hier een boltra met boldersbaan zoals te zien op een oude foto. Op de Atlas der Buurtwegen (1842) is langs de Clemensstraat een pand te zien, volgens kadastergegevens van 1876 uitgebaat als handelshuis door schoenmaker/winkelier Jan Verplancke. Circa 1926 vervangt herbergier Talloen dit pand door het hoekhuis zie huidig. Een foto uit de jaren 1940 toont de toenmalige herberg met gecementeerde gevels en een nu verdwenen ingang in de hoektravee. Twee bouwlagen onder half schilddak (zwarte, mechanische pannen). Bepleisterde en witbeschilderde gevels met imitatievoegen boven een lage gepekte plint. Doorlopende onderdorpel op de verdieping en getoogde muuropeningen. Ingang in een aanbouw langs de Dorpsstraat rechts van het hoofdvolume, portiek met omlijsting bestaande uit pijlers uit gesinterde baksteen die een natuurstenen architraaf dragen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Klemskerke, 1876/4, 1926/44.
  • BOTERBERGHE R., Geschiedenis van de landelijke parochies Klemskerke-Vlissegem en van de badplaats De Haan, Brugge, 2000, p. 44.
  • MONTEYNE G., VANDAELE R., 't Blekt lijk Klemskerke tegen 't ongeweerte! Een duizendjarige dorpshistorie, Beernem, 2003, p. 92.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia