Teksten van Neoclassicistische rijwoning

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5455

Twee neoclassicistische rijwoningen ()

Rijwoning van drie bouwlagen en twee traveeën onder een zadeldak (nok parallel aan de straat). Bepleisterde en beschilderde neoclassicistische lijstgevel opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters met lekdrempels. In oorsprong een traditioneel diephuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat) uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. De geveltop werd in 1889 in opdracht van de weduwe Charles Van Rijswijck gesloopt en vervangen door een derde bouwlaag met het huidige zadeldak. Oorspronkelijk tweeledige top van negen treden met overhoeks topstuk, geopend door een drielicht met lager middenluik in de eerste en een rechthoekig luik in de tweede geleding, gekenmerkt door lateien op kraagstenen en omlopende waterlijsten. De huidige steekboogpoort in hardstenen omlijsting met waterlijst dateert uit de eerste helft van de 19de eeuw, periode waarin ook de bovenvensters werden aangepast. Een klassieke houten winkelpui die sinds 1889 de oorspronkelijke rondboogdeur met bovenlicht verving, is recent verwijderd.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1889#928.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistische rijwoning [online], https://id.erfgoed.net/teksten/203704 (geraadpleegd op ).


Drie rijhuizen (24-30) ()

Drie rijhuizen van drie bouwlagen onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Momenteel bepleisterde en beschilderde neoclassicistische lijstgevels met eenzelfde ordonnantie, daterend uit het derde kwart van de 19de eeuw. Vermoedelijk met een oudere 16de-eeuwse kern. Rechthoekige vensters opgenomen in platte banden. Verbouwde begane grond. Nummer 28 met hardstenen segmentboogpoort met imposten en geblokte sleutel onder gestrekte waterlijst; nummer 30 met goed bewaarde neoclassicistische houten winkelpui.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistische rijwoning [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5455 (geraadpleegd op ).