Winkel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkelhuis

Beschrijving

Halfvrijstaand, voormalig winkelhuis (zie pui en winkelraam). Op het primitief kadasterplan (circa 1830) staat reeds een huis afgebeeld. Het kadaster registreert in 1880 een uitbreiding, tien jaar voordien uitgevoerd door koster Florimond Vandeweghe. Omstreeks 1894 volgt een volledige heropbouw door winkelier Jacob Adriaens met uitzicht vermoedelijk, zie huidig. Dubbelhuis van anderhalve bouwlaag en vijf/zes traveeën onder zadeldak (mechanische pannen). Baksteenbouw met bepleisterde en witbeschilderde gevel boven een grijze plint. Winkelpui met neoclassicistische inslag bestaande uit een centrale deur met twee gekoppelde winkelramen en bijkomend winkelraam in de rechtertravee, rolluikkasten. Op de verdieping licht getoogde, lage vensters met als kordon doorlopende onderdorpels. Linkertravee met garagepoort waarboven een hoger raam met rolluikkast en grote roedeverdeling. Geprofileerde houten gootlijst op klossen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Klemskerke, 1880/7, 1894/7.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia