erfgoedobject

Herberg De Grauwe Valk

bouwkundig element
ID: 54552   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54552

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige herberg zogenaamd "De Grauwe Valk", beschermd als monument bij B.V.E. van 15/09/1982. Vermeld in een ommeloper van 1660 als "daer de herberghe de valcke up staet". In de huidige toestand met uitzicht uit het eind van de 18de eeuw maar wellicht met oudere (17de-eeuwse?) kern. Staat aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778).

Laag dubbelhuis met links drie opkamertraveeën en rechts vier traveeën en aansluitende poort. De opkamer was tijdelijk gereduceerd tot slechts één travee links en is, zie de bewaarde korfboogvormige openingen, recent in de oorspronkelijke toestand teruggebracht. Witbeschilderde, verankerde baksteenbouw boven een gepekte plint en onder zadeldak (Vlaamse pannen). Rechthoekig betralied kelderraam onder houten latei in een rondboognis. Rechthoekige vensteropeningen met vernieuwd houtwerk met grote roedeverdeling naar 19de-eeuws model. In de opkamer zijn de boogvelden van de korfboogvormige nissen onderaan afgewerkt met een tandmotief. Rechthoekige deuropening met in het bovenlicht een kleine roedeverdeling. Poort gevat in een gedrukte rondboogomlijsting met afgeschuinde dagkanten. Sterk aangepaste achtergevels en achterliggend stalgedeelte.

  • ARCHIEF ONROEREND ERFGOED – AFDELING WEST-VLAANDEREN, Archiefnummer W/00268.
  • MONTEYNE G., VANDAELE R., 't Blekt lijk Klemskerke tegen 't ongeweerte! Een duizendjarige dorpshistorie, Beernem, 2003, p. 170.

Bron     : -
Auteurs :  Van Vlaenderen, Patricia
Datum  : 2012


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Herberg De Grauwe Valk [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54552 (Geraadpleegd op 14-10-2019)