• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve

Beschrijving

Achterin gelegen voormalige hoeve volgens geschilderd jaartal op de zijgevel daterend van "1666". Is op de Ferrariskaart (1770-1778) afgebeeld met drie parallelle volumes, dwars op de straat georiënteerd. Bij de opmaak van het primitief kadasterplan (circa 1830) staat Karel Beauwaert, notaris uit Oostkamp, als eigenaar genoteerd. Op een mutatieschets van 1940 is het middelste gebouwtje verdwenen. Hoeve van het langgestrekte type toegankelijk via een gekasseide oprit en een hek. Verankerde baksteenbouw, bepleisterd en witbeschilderd boven een gepekte plint onder zadeldaken (Vlaamse pannen) met ongelijke nokhoogte gedeeltelijk met aandaken en scherpe dakhelling. Aangepaste muuropeningen en travee-indeling met rechts twee opkamertraveeën. Tegenoverliggende stal.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Klemskerke, 1892/3, 1940/13.
  • MONTEYNE G., VANDAELE R., 't Blekt lijk Klemskerke tegen 't ongeweerte! Een duizendjarige dorpshistorie, Beernem, 2003, p. 100.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia