De Witte Hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed De Witte Hoeve

Beschrijving

"De witte hoeve" op de hoek met de Batterijstraat, eertijds ook met herbergfunctie. Staat vermeld in de ommeloper van 1620 en wordt beschreven als "een oude hofstede…upt noorthende jeghens den dune, jnden zuudtoosthouck jeghens de woeste hofstede". Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat de hoeve aangeduid met het woonhuis en ten zuiden ervan een klein landgebouw. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) afgebeeld met L-vormig volume, circa 1902 worden de bestaande gebouwen uitgebreid.

Losse bestanddelen in verankerde baksteen rond een deels geasfalteerd, deels begraasd erf, toegankelijk via een betralied hek en aan de oostzijde afgescheiden door een haag. Boerenhuis ten noordwesten, vier traveeën en een opkamertravee onder zadeldak (Vlaamse pannen), deel bepleisterd en deels witbeschilderd boven een gepekte plint. Licht getoogde en/ of aangepaste muuropeningen. Haaks aangebouwde stal onder zadeldak. Ten oosten een zomerkeuken in verankerde, witbeschilderde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Klemskerke, 1902/12.
  • MONTEYNE G., VANDAELE R., 't Blekt lijk Klemskerke tegen 't ongeweerte! Een duizendjarige dorpshistorie, Beernem, 2003, p. 100, p. 172.
  • VANDENBERGHE E. e.a., De Haan opnieuw bekeken. Deel II, s.l., 1999, p. 44.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia