De witte hoeve ()

"De witte hoeve" op de hoek met de Batterijstraat, eertijds ook met herbergfunctie. Staat vermeld in de ommeloper van 1620 en wordt beschreven als "een oude hofstede…upt noorthende jeghens den dune, jnden zuudtoosthouck jeghens de woeste hofstede". Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat de hoeve aangeduid met het woonhuis en ten zuiden ervan een klein landgebouw. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) afgebeeld met L-vormig volume, circa 1902 worden de bestaande gebouwen uitgebreid.

Losse bestanddelen in verankerde baksteen rond een deels geasfalteerd, deels begraasd erf, toegankelijk via een betralied hek en aan de oostzijde afgescheiden door een haag. Boerenhuis ten noordwesten, vier traveeën en een opkamertravee onder zadeldak (Vlaamse pannen), deel bepleisterd en deels witbeschilderd boven een gepekte plint. Licht getoogde en/ of aangepaste muuropeningen. Haaks aangebouwde stal onder zadeldak. Ten oosten een zomerkeuken in verankerde, witbeschilderde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Klemskerke, 1902/12.
  • MONTEYNE G., VANDAELE R., 't Blekt lijk Klemskerke tegen 't ongeweerte! Een duizendjarige dorpshistorie, Beernem, 2003, p. 100, p. 172.
  • VANDENBERGHE E. e.a., De Haan opnieuw bekeken. Deel II, s.l., 1999, p. 44.

Auteurs:  Van Vlaenderen, Patricia

De witte hoeve ()

De Witte Hoeve, zie uithangbord zijgevel; op hoek bij Batterijstraat. Kleine hoeve met losse verankerde baksteen bestanddelen rondom deels geasfalteerd, deels begraasd erf toegankelijk via betralied hek; ten westen afgeboord door haag. Boerenhuis van vier traveeën + een opkamertravee rechts; één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen, hanggoot). Deels bepleisterd en witbeschilderd gevelparement op gepikte plint. Licht getoogde of aangepaste muuropeningen; kruisraam in opkamer waaronder getoogde kelderopening. Haaks aangebouwde stal onder zadeldak. Ten westen bakhuisje met getoogde vensteropening met behouden kruisraam en luiken.

Auteurs:  Huys, Martine