Teksten van Hoeve 't Zonneputje

't Zonneputje ()

Voormalig arbeiders- of visserhuisje " 'T ZONNEPUTJE", recent verbouwd en gerenoveerd. De datering "1745" zie muurankers is twijfelachtig, op het primitief kadaster (circa 1830) komt nog geen bebouwing voor. Het kadaster registreert pas in 1844 de bouw van het huisje in de Domeinen van de Staat, samen met twee andere huisjes in de toen nog onbebouwde duinen. Het huisje wordt circa 1889 uitgebreid en circa 1908 gedeeltelijk heropgebouwd. Lage, verankerde baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen) met rechthoekige, grotendeels recente muuropeningen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Klemskerke, 1844/1, 1889/1, 1908/11.
  • SAELENS W., VANDENBERGHE E., Archiefbeelden De Haan. Deel III, Stroud (Groot-Britannië), 2005, p. 86.

Auteurs:  Van Vlaenderen, Patricia

't Zonneputje ()

't Zonneputje, zie beschilderd opschrift op hekpijler). Voormalige hoevetje van één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel aan de straat). Gedateerd door middel van muurankers "1745" (origineel?). Sterk aangepast.

Auteurs:  Huys, Martine