erfgoedobject

Neoclassicistisch rijhuis

bouwkundig element
ID
5457
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5457
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Neoclassicistisch rijhuis van vier traveeën en drie bouwlagen uit het tweede kwart van de 19de eeuw, waarvan het zadeldak in 1926 is vervangen door een pseudo-mansarde (kunstleien). Eenvoudige bepleisterde en beschilderde lijstgevel met rechthoekige vensters en platte bandomlijstingen op lekdrempels. Van het klassieke hoofdgestel rest slechts de architraaf. Boven de verbouwde benedenverdieping een gedenksteen met opschrift: "Hier heeft gewoond / Abraham Verhoeven / die in 1605 het eerste nieuwsblad der wereld drukte en uitgaf".


Bron     : De Munck-Manderyck M., Deconinck-Steyaert R. & Plomteux G. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NB, Brussel - Gent.
Auteurs :  Manderyck, Madeleine, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Neoclassicistisch rijhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5457 (Geraadpleegd op )