Drie gekoppelde villa's

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente De Haan
Deelgemeente Klemskerke
Straat Driftweg
Locatie Driftweg 195, De Haan (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Aanvulling De Haan (geografische inventarisatie: 01-01-2011 - 31-12-2011).
  • Adrescontrole De Haan (adrescontroles: 16-05-2008 - 19-05-2008).
  • Inventarisatie De Haan (geografische inventarisatie: 01-01-1995 - 31-12-1995).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Drie gekoppelde villa's

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Kinderhome "LE CHAT BOTTÉ". Oorspronkelijk drie villa's volgens kadastergegevens circa 1910 gebouwd voor verschillende leden van de familie Ghysels uit Brugge. In 1947 als pension uitgebaat door de familie Dissmann, vandaag organiseert het vakantiecentrum zomerkampen en zeeklassen voor kinderen. De drie huizen vormen één aaneengebouwd geheel als het ware een grote cottage vormend. Het gebouw werd verbouwd en aangepast zodat typerende elementen als pseudovakwerk, erkers, afdakjes, balkonnetjes, schrijnwerk, luiken grotendeels zijn verdwenen. Van de brede tuinafscheiding zijn enkel de bakstenen pijlers van de hoofdingang en bakstenen muurtjes (waarboven oorspronkelijk houten hekken gevat tussen bakstenen pijlers) bewaard. Witbeschilderde baksteenbouw van twee à drie bouwlagen boven een gepekte plint in pseudo-bossage. Wisselend dakenspel (mechanische pannen) met overstekende dakranden. Bepleisterde bovenbouw met pseudovakwerk. Ronde en hoekige, oplopende erkers, de halfronde erker op de rechterhoek vervangt zie een oude foto een pittoreske uitbouw. De ronde uitbouw links onder half kegeldak is nog oorspronkelijk. Voorts rechthoekige en segmentboogvormige muuropeningen. Aangepaste achtergevel. Bijgebouw, links in de tuin onder zadeldak en lessenaarsdaken in een gelijkaardige stijl.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Klemskerke, 1911/15,1947/28, 1950/49.
  • MONTEYNE G., VANDAELE R., 't Blekt lijk Klemskerke tegen 't ongeweerte! Een duizendjarige dorpshistorie, Beernem, 2003, p. 35.

Bron: -

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia

Datum tekst: 2012

Alle teksten

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Driftweg

Driftweg (De Haan)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.