Teksten van Kindertehuis Le Chat Botté

Le Chat Botté ()

Kinderhome "LE CHAT BOTTÉ". Oorspronkelijk drie villa's volgens kadastergegevens circa 1910 gebouwd voor verschillende leden van de familie Ghysels uit Brugge. In 1947 als pension uitgebaat door de familie Dissmann, vandaag organiseert het vakantiecentrum zomerkampen en zeeklassen voor kinderen. De drie huizen vormen één aaneengebouwd geheel als het ware een grote cottage vormend. Het gebouw werd verbouwd en aangepast zodat typerende elementen als pseudovakwerk, erkers, afdakjes, balkonnetjes, schrijnwerk, luiken grotendeels zijn verdwenen. Van de brede tuinafscheiding zijn enkel de bakstenen pijlers van de hoofdingang en bakstenen muurtjes (waarboven oorspronkelijk houten hekken gevat tussen bakstenen pijlers) bewaard. Witbeschilderde baksteenbouw van twee à drie bouwlagen boven een gepekte plint in pseudo-bossage. Wisselend dakenspel (mechanische pannen) met overstekende dakranden. Bepleisterde bovenbouw met pseudovakwerk. Ronde en hoekige, oplopende erkers, de halfronde erker op de rechterhoek vervangt zie een oude foto een pittoreske uitbouw. De ronde uitbouw links onder half kegeldak is nog oorspronkelijk. Voorts rechthoekige en segmentboogvormige muuropeningen. Aangepaste achtergevel. Bijgebouw, links in de tuin onder zadeldak en lessenaarsdaken in een gelijkaardige stijl.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Klemskerke, 1911/15,1947/28, 1950/49.

Auteurs:  Van Vlaenderen, Patricia

Kindertehuis Le Chat Botté ()

Le Chat Botté, zie gevelopschrift, oorspronkelijk drie villa's rond 1929 samengevoegd tot pension (volgens conciërge). In tuin, langs straatzijde afgeboord door wit beschilderd baksteen muurtje onder ezelsrug met twee poorten. Complex van twee à vier bouwlagen onder wisselend dakenspel met kort overstekende dakranden. Baksteenbouw; deels bepleisterd en wit beschilderd, pseudo-vakwerk onder dakpartijen; gepikte plint met pseudo-bossage. Gevelspel met onder meer ronde en hoekige erkers, balkons en linkse hoekerker met bekronend tentdak. Rechthoekige en getoogde vensteropeningen met rolluikkasten op eerste bouwlaag. Aangepaste achtergevel.

Auteurs:  Huys, Martine