Meergezinswoning in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Meergezinswoning in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van François Franck, naar een ontwerp door de aannemer Jules Suetens uit 1930. Het gebouw dat oorspronkelijk een winkel met woonst en acht huurkwartieren omvatte, paalt aan een woon- en handelscomplex van de firma Franck frères uit 1921, uitgebreid in 1929. Van deze laatste werken was Suetens eveneens de aannemer.

Opdrachtgever François Franck (Antwerpen, 1872-Oostende, 1932) was met zijn oudere broer Charles Franck (Antwerpen, 1870-Antwerpen, 1935) vennoot in het meubel- en decoratiebedrijf Franck frères, dat was opgericht door hun vader Alexander Franck (1839-1905). Sinds 1894 gevestigd aan de Korte Gasthuisstraat, groeide Franck frères vóór de Eerste Wereldoorlog en tijdens het interbellum uit tot één van de belangrijkste 'ensembliers' van Antwerpen, met op het hoogtepunt 150 medewerkers. Het bedrijf legde zich toe op luxueuze interieurs en exclusieve meubels in beperkte oplage, bestemd voor de vermogende burgerij.

Met een gevelbreedte van twee traveeën, omvat de rijwoning vijf bouwlagen onder een plat dak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een verbouwde winkelpui, oorspronkelijk met zijportaal. Nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten en kordonvormende lekdrempels, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema. Registers van rechthoekige vensters in vlakke omlijsting op de eerste drie verdiepingen. De topgeleding onderscheidt zich door rondboogvensters met een waterlijst op doorgetrokken imposten en panelen op de penanten, afgewerkt met een eenvoudige houten kroonlijst.

Volgens de bouwplannen beslaat de winkel met kantoor en achterliggende woonst de begane grond. Ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal met ‘monte charge’, omvatten de bovenverdiepingen telkens twee bescheiden huurkwartieren van twee kamers met een woonkeuken en wc, respectievelijk in de voor- en de achterbouw.