Teksten van Meergezinswoning in neoclassicistische stijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5458

Meergezinswoning in neoclassicistische stijl ()

Meergezinswoning in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van François Franck, naar een ontwerp door de aannemer Jules Suetens uit 1930. Het gebouw dat oorspronkelijk een winkel met woonst en acht huurkwartieren omvatte, paalt aan een woon- en handelscomplex van de firma Franck frères uit 1921, uitgebreid in 1929. Van deze laatste werken was Suetens eveneens de aannemer.

Opdrachtgever François Franck (Antwerpen, 1872-Oostende, 1932) was met zijn oudere broer Charles Franck (Antwerpen, 1870-Antwerpen, 1935) vennoot in het meubel- en decoratiebedrijf Franck frères, dat was opgericht door hun vader Alexander Franck (1839-1905). Sinds 1894 gevestigd aan de Korte Gasthuisstraat, groeide Franck frères vóór de Eerste Wereldoorlog en tijdens het interbellum uit tot één van de belangrijkste 'ensembliers' van Antwerpen, met op het hoogtepunt 150 medewerkers. Het bedrijf legde zich toe op luxueuze interieurs en exclusieve meubels in beperkte oplage, bestemd voor de vermogende burgerij.

Met een gevelbreedte van twee traveeën, omvat de rijwoning vijf bouwlagen onder een plat dak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een verbouwde winkelpui, oorspronkelijk met zijportaal. Nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten en kordonvormende lekdrempels, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema. Registers van rechthoekige vensters in vlakke omlijsting op de eerste drie verdiepingen. De topgeleding onderscheidt zich door rondboogvensters met een waterlijst op doorgetrokken imposten en panelen op de penanten, afgewerkt met een eenvoudige houten kroonlijst.

Volgens de bouwplannen beslaat de winkel met kantoor en achterliggende woonst de begane grond. Ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal met ‘monte charge’, omvatten de bovenverdiepingen telkens twee bescheiden huurkwartieren van twee kamers met een woonkeuken en wc, respectievelijk in de voor- en de achterbouw.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1930#36746.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Meergezinswoning in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/203723 (geraadpleegd op ).


Rijhuis ()

Rijhuis van twee traveeën en vijf bouwlagen (hoogste verdieping later toegevoegd) onder plat dak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel uit het derde kwart van de 19de eeuw met sterk horizontale geleding door middel van de brede doorlopende kordons en lekdrempels. Rechthoekige vensters in platte banden en lage hekken. Op de bovenste verdieping twee rondboogvensters onder gebogen waterlijst op doorgetrokken imposten. Vernieuwde kroonlijst en winkelpui.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Meergezinswoning in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5458 (geraadpleegd op ).