Omwalde hoeve 't Klokhof

Beschrijving

Achterin gelegen historische hoeve " 't Klokhof" toegankelijk via een lange, geasfalteerde oprit. Omwalde hoeve die al voorkomt op een figuratieve kaart van 1701. Naar verluidt zou de hoeve zijn ontstaan in de 11de-12de eeuw als abdijhoeve. Tegenwoordig in gebruik als restaurant en antiekzaak. Op de Ferrariskaart (1770-1778) afgebeeld met een rechthoekig, omhaagd erf met boomgaard en woonhuis ten zuiden en langgerekt landgebouw ten noorden van het erf, daartussen bevindt zich de zomerkeuken. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) en de Atlas der Buurtwegen (1842) nagenoeg dezelfde situatie. Woonhuis met oostelijke aanbouw, en klein bijgebouw ten zuidoosten van het grote landgebouw. Het kadaster registreert in 1940 onder meer een uitbreiding aan de oostkant van het woonhuis en het toevoegen van het wagenhuis (mogelijk al circa 1900 gerealiseerd). Bewaarde walgrachten ten noorden en ten westen, deels ten oosten en ten zuiden. Nieuw gemetselde, bakstenen hekpijlers. Losse verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldaken (Vlaamse pannen) rondom een geasfalteerd en deels ommuurd (baksteen onder ezelsrug) erf.

Verbouwd boerenhuis met opkamer rechts, zeker opklimmend tot de 18de eeuw, eventueel nog ouder. De geïncorporeerde stalling is nu gedeeltelijk ingericht als woning. Witbeschilderde gevels boven een gepekte plint, hoog zadeldak met klokkenruiter. Rechthoekige muuropeningen, enkele beluikte vensters en twee betraliede kelderopeningen onder houten latei in een verdiepte rondboognis waarboven een klein, hartvormig gevelornament. Deur met bovenlicht met kleine roedeverdeling, bewaard schrijnwerk met hang- en sluitwerk. Rechterzijgevel met twee massieve steunberen en hoog opkamervenster. Ten oosten een aanleunende, lagere stalling onder zadeldak (mechanische pannen).

Voormalige zomerkeuken thans ingericht als antiekzaak en woonhuis. Witbeschilderde gevels met aan erfzijde een centraal dakvenster onder zadeldak en met rondbogige laaddeur. Recentere muuropeningen. Vierledig wagenhuis in bruine baksteen met vier korfboogvormige poortopeningen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Klemskerke, 1940/20.
  • Rijksarchief Brugge, Kaarten en Plannen Collectie Mestdagh, nr. 184: Kaart van een hoeve en gronden te Klemskerke, eigendom van Ant. Ign. Van Steelant, L. van der Beke, enz. door P. Gilliodts naar een kaart van Jacq. Lootyns (1701), eind 18de-eeuwse kopie.
  • RIJKSARCHIEF BRUGGE, Kaarten en Plannen Collectie Mestdagh, nr. 191: Kaart van gronden ten zuiden van de hoeve "De Roode Poort" te Klemskerke, eigendom van Jean Audenaert, door. J.A. Laurenz, Alb jos De Millecamps, 1791-1792.
  • MONTEYNE G., VANDAELE R., 't Blekt lijk Klemskerke tegen 't ongeweerte! Een duizendjarige dorpshistorie, Beernem, 2003, p. 103.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia