erfgoedobject

Hoeve Clemenshof

bouwkundig element
ID
54589
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54589

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Clemenshof
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Hoeve "Clemenshof" gelegen ten zuidoosten van de kerkhofmuur aan de rand van de dorpskern, toegankelijk via een rechte, onverharde oprit. Het boerenhuis dateert volgens jaarankers in de westgevel van "1760". Losstaande gebouwen in U-vorm opgesteld rond een bekiezeld en deels verhard erf met centrale putvaalt.

Op de Ferrariskaart (1770-1778) op L-vormige plattegrond met noord- en oostvleugel en ten oosten ervan een losstaand landgebouw. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) is het boerenhuis met het losstaand volume verbonden en is ten zuiden van het erf de stalling toegevoegd. Ten westen is er een walgracht, het erf is bereikbaar via een brug. Op de Atlas der Buurtwegen (1842) met gelijkaardige configuratie. In 1940 registreert het kadaster in de noordwesthoek van het erf de bouw van het bakhuis (mogelijk een regularisatie).

Verankerde, bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Boerenhuis met witbeschilderde gevels boven een gepekte plint, aandak belegd met rode en blauwe pannen. Drie opkamertraveeƫn aan de noordzijde, deels aangepaste muuropeningen. Westelijke eindgevel met vlechtingen, klein rechthoekig betralied venster en laaddeur in de geveltop. Erfgevel met rechthoekige vensters met bewaard schrijnwerk en grote roedeverdeling. Stoep met klinkers. In de noordoosthoek bergschuur onder schilddak en brede schuurpoort met afgeronde hoeken. Stalling ten oosten onder zadeldak met golfplaten. Stalling ten zuiden met aangepaste muuropeningen.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Klemskerke, 1940/16.
  • MONTEYNE G., VANDAELE R., 't Blekt lijk Klemskerke tegen 't ongeweerte! Een duizendjarige dorpshistorie, Beernem, 2003, p. 104.

Bron     : -
Auteurs :  Van Vlaenderen, Patricia
Datum  : 2012


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve Clemenshof [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54589 (Geraadpleegd op 26-02-2021)