Hoeve Clemenshof

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente De Haan
Deelgemeente Klemskerke
Straat Vlissegemstraat
Locatie Vlissegemstraat 17, De Haan (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Aanvulling De Haan (geografische inventarisatie: 01-01-2011 - 31-12-2011).
  • Adrescontrole De Haan (adrescontroles: 16-05-2008 - 19-05-2008).
  • Inventarisatie De Haan (geografische inventarisatie: 01-01-1995 - 31-12-1995).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve Clemenshof

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Hoeve "Clemenshof" gelegen ten zuidoosten van de kerkhofmuur aan de rand van de dorpskern, toegankelijk via een rechte, onverharde oprit. Het boerenhuis dateert volgens jaarankers in de westgevel van "1760". Losstaande gebouwen in U-vorm opgesteld rond een bekiezeld en deels verhard erf met centrale putvaalt.

Op de Ferrariskaart (1770-1778) op L-vormige plattegrond met noord- en oostvleugel en ten oosten ervan een losstaand landgebouw. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) is het boerenhuis met het losstaand volume verbonden en is ten zuiden van het erf de stalling toegevoegd. Ten westen is er een walgracht, het erf is bereikbaar via een brug. Op de Atlas der Buurtwegen (1842) met gelijkaardige configuratie. In 1940 registreert het kadaster in de noordwesthoek van het erf de bouw van het bakhuis (mogelijk een regularisatie).

Verankerde, bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Boerenhuis met witbeschilderde gevels boven een gepekte plint, aandak belegd met rode en blauwe pannen. Drie opkamertraveeën aan de noordzijde, deels aangepaste muuropeningen. Westelijke eindgevel met vlechtingen, klein rechthoekig betralied venster en laaddeur in de geveltop. Erfgevel met rechthoekige vensters met bewaard schrijnwerk en grote roedeverdeling. Stoep met klinkers. In de noordoosthoek bergschuur onder schilddak en brede schuurpoort met afgeronde hoeken. Stalling ten oosten onder zadeldak met golfplaten. Stalling ten zuiden met aangepaste muuropeningen.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Klemskerke, 1940/16.
  • MONTEYNE G., VANDAELE R., 't Blekt lijk Klemskerke tegen 't ongeweerte! Een duizendjarige dorpshistorie, Beernem, 2003, p. 104.

Bron: -

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia

Datum tekst: 2012

Alle teksten

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Vlissegemstraat

Vlissegemstraat (De Haan)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.