Clemenshof ()

Hoeve "Clemenshof" gelegen ten zuidoosten van de kerkhofmuur aan de rand van de dorpskern, toegankelijk via een rechte, onverharde oprit. Het boerenhuis dateert volgens jaarankers in de westgevel van "1760". Losstaande gebouwen in U-vorm opgesteld rond een bekiezeld en deels verhard erf met centrale putvaalt.

Op de Ferrariskaart (1770-1778) op L-vormige plattegrond met noord- en oostvleugel en ten oosten ervan een losstaand landgebouw. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) is het boerenhuis met het losstaand volume verbonden en is ten zuiden van het erf de stalling toegevoegd. Ten westen is er een walgracht, het erf is bereikbaar via een brug. Op de Atlas der Buurtwegen (1842) met gelijkaardige configuratie. In 1940 registreert het kadaster in de noordwesthoek van het erf de bouw van het bakhuis (mogelijk een regularisatie).

Verankerde, bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Boerenhuis met witbeschilderde gevels boven een gepekte plint, aandak belegd met rode en blauwe pannen. Drie opkamertraveeën aan de noordzijde, deels aangepaste muuropeningen. Westelijke eindgevel met vlechtingen, klein rechthoekig betralied venster en laaddeur in de geveltop. Erfgevel met rechthoekige vensters met bewaard schrijnwerk en grote roedeverdeling. Stoep met klinkers. In de noordoosthoek bergschuur onder schilddak en brede schuurpoort met afgeronde hoeken. Stalling ten oosten onder zadeldak met golfplaten. Stalling ten zuiden met aangepaste muuropeningen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Klemskerke, 1940/16.

Auteurs:  Van Vlaenderen, Patricia

Hoeve met losse bestanddelen ()

Hoeve ten zuidoosten van de kerk, aan de rand van de dorpskern. Losse, verankerde baksteen bestanddelen onder zadeldaken (Vlaamse pannen); wit beschilderde gevelparementen op gepikte plint; deels verhard erf met centrale putvaalt; bakstenen stoep voor boerenhuis; onverharde oprit; resten van boomgaard tussen boerenhuis en Vlissegemstraat. Boerenhuis van drie opkamertraveeën met aandak links + drie traveeën rechts. Linker zijgevel gedateerd door middel van ankers "1760". Aangepaste muuropening. Ten zuiden stal met aanpalend wagenhuis. Ten oosten bergschuur onder schilddak. Ten noorden alleenstaand bakhuis. Eigenaar weigerde toegang tot erf.

Auteurs:  Huys, Martine