erfgoedobject

Langgestrekte hoeve Populierenhof

bouwkundig element
ID
54593
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54593
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

Beschrijving

Dwars op de straat georiënteerde langgestrekte hoeve zogenaamd "POPULIERENHOF", zie houten bord, met geïncorporeerde stal en schuur. De hoeve gaat zeker terug tot vóór de opmaak van het primitief kadasterplan (circa 1830). Eventueel daterend uit het laatste kwart van de 18de eeuw, op de Ferrariskaart (1770-1778) staat hier in de omgeving een hoeve met U-vormige opstelling getekend. In 1946 registreert het kadaster een vergroting van het woonhuis. Verankerde baksteenbouw met witbepleisterde muren boven een gepekte plint en onder zadeldak (Vlaamse pannnen) en met achteraan tegen het woonhuis een aanpalend bakhuisje (mechanische pannen). Woonhuis met licht getoogde muuropeningen met bewaard schrijnwerk, beluikte vensters, schuiframen met kleine roedeverdeling. Lagere gesloten achtergevel, bij het bakhuisje een betralied, rechthoekig venster. Links van het woonhuis de stalling, rechts de schuur met verhoogde inrijpoort en winket. Achterliggend erf met mestvaalt van de straat afgescheiden door een bakstenen muurtje.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Klemskerke, 1946/38.
  • RIJKSARCHIEF BRUGGE, Kaarten en Plattegronden Watering Blankenberge, nr. 1142: Kaart van een hofstede, "De Spijker" genaamd, gelegen te Klemskerke, in de watering van Blankenberge, in het bezit van weduwe Frederic Belleroche, gemaakt door Ch. Van Wassenhove, 1849.
  • MONTEYNE G., VANDAELE R., 't Blekt lijk Klemskerke tegen 't ongeweerte! Een duizendjarige dorpshistorie, Beernem, 2003, p. 104.

Bron     : -
Auteurs :  Van Vlaenderen, Patricia
Datum  : 2012


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Langgestrekte hoeve Populierenhof [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54593 (Geraadpleegd op 08-03-2021)