Populierenhof ()

Dwars op de straat georiënteerde langgestrekte hoeve "POPULIERENHOF", zie houten bord, met geïncorporeerde stal en schuur. De hoeve gaat zeker terug tot vóór de opmaak van het primitief kadasterplan (circa 1830). Eventueel daterend uit het laatste kwart van de 18de eeuw, op de Ferrariskaart (1770-1778) staat hier in de omgeving een hoeve met U-vormige opstelling getekend. In 1946 registreert het kadaster een vergroting van het woonhuis. Verankerde baksteenbouw met witbepleisterde muren boven een gepekte plint en onder zadeldak (Vlaamse pannnen) en met achteraan tegen het woonhuis een aanpalend bakhuisje (mechanische pannen). Woonhuis met licht getoogde muuropeningen met bewaard schrijnwerk, beluikte vensters, schuiframen met kleine roedeverdeling. Lagere gesloten achtergevel, bij het bakhuisje een betralied, rechthoekig venster. Links van het woonhuis de stalling, rechts de schuur met verhoogde inrijpoort en winket. Achterliggend erf met mestvaalt van de straat afgescheiden door een bakstenen muurtje.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Klemskerke, 1946/38.
  • Rijksarchief Brugge, Kaarten en Plattegronden Watering Blankenberge, nr. 1142: Kaart van een hofstede, "De Spijker" genaamd, gelegen te Klemskerke, in de watering van Blankenberge, in het bezit van weduwe Frederic Belleroche, gemaakt door Ch. Van Wassenhove, 1849.

Auteurs:  Van Vlaenderen, Patricia

Populierenhof ()

"Populierenhof", zie houten bord. Langgestrekte hoeve met stal links + vijf traveeën + schuur rechts onder ononderbroken zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op straat, hanggoot) verhoogd boven inrijpoort schuur. Verankerde baksteenbouw, bepleisterd en witbeschilderd op gepikte plint. Tweede-derde kwart 19de eeuw. Licht getoogde muuropeningen met behouden houtwerk onder meer beluikte vensters met kleine roedeverdeling en schuiframen, schuurpoort met raketdeurtje. Lage gesloten achtergevel (noorden) met aanpalend bakhuisje met onder meer betraliede vensteropening. Achterliggend erf met vaalt, afgescheiden van straat door middel van bakstenen muurtje met hek.

Auteurs:  Huys, Martine