Kapel Heilige Monica of Heidekapel

Beschrijving

Kapel op de hoek met de Blauwelaan, gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand of de "Heidekapel" bij de hulpparochie Heidehoek. De wijk Heide-Vosseslag of de zogenaamde Geuzenhoek in de noordwesthoek van de gemeente blijft lang een achtergebleven gebied met op de arme zandgrond enkele kleine boerderijtjes. Na de Eerste Wereldoorlog groeit de bevolking sterk aan. In 1939 richten de zusters van de Heilige Kindsheid uit Ardooie een wijkschool op. Ter verheffing van het godsdienstig peil van de bevolking wordt vanaf 1943 in de school een wekelijkse mis opgedragen. In samenspraak met de zusters wordt in 1955 naast de school een kapel met pastorie gebouwd. Architect Maurice Haegebaert (De Haan) maakt het ontwerp, Oscar Beirens uit Vlissegem is de aannemer. Op 3 april 1955 wordt de kapel gewijd en in 1962 krijgt de wijk het statuut van hulpparochie.

Noordoost-zuidwest-georiënteerde éénbeukige kapel opgetrokken in oranje baksteen boven een gecementeerde plint en onder zadeldak (mechanische pannen). Zuidwestgevel met rondboogportaal met brede witbepleisterde omlijsting en brede bordestrap in blauwe hardsteen. Rechts van de ingang een blauwhardstenen gevelsteen met opschrift "M. HAEGEBAERT/ ARCH. DEN HAAN - OSC. BEIRENS/ AANN. VLISSEGEM". Flankerende rondboogvensters en boven het portaal een vijflicht met afzaten en glas in lood. Bekronende gevelnis met beeld van Maria met Kind. Bij de zijgevels zijn de traveeën met grote rechthoekige gekoppelde vensters afgescheiden door steunberen. Aan de straatzijde een tweede ingang met geprofileerde rondboogdeur. Op het dak een klokkenruiter en langs elke zijde vier dakkapelletjes onder half schilddak (daktegels).

Interieur. Benedenkerk van drie traveeën en koor met vlakke afsluiting onder bepleisterd trapezoïdaal casettenplafond. Bepleisterde en grijsbeschilderde muren en vloer met grijze cementtegels. Doksaal met bas-reliëf met afbeelding van een schilddragende (wapenschild van Klemskerke) engelfiguur. Aansluitende pastorie in gelijkaardige baksteen onder zadeldak (mechanische pannen) en met voortuin. Gekoppelde vensters onder lateien en segmentboogvormige ontlastingsboog. Ingang aan de zijkant, rechthoekige deur onder geprofileerde druiplijst.

• VANDENBERGHE E. e.a., De Haan opnieuw bekeken. Deel II, s.l., 1999, p. 54, 87-89.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia