Teksten van Hoeve Spyckergoed

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54602

Spyckergoed ()

Voormalige historische hoeve "Spyckergoed", indertijd een schaapshofstede en eigendom van de Sint-Bertijnsabdij van Saint-Omer (Frankrijk).

Historiek

De oudste vermelding ("Spycker goede") dateert van 1532. Volgens een oude foto zou in het gebinte van de schuur (heden met 19de-eeuws uitzicht) het jaartal "1319" voorkomen. De linkervleugel met woonhuis is volgens geschilderd opschrift in de linkerzijgevel in "1660" toegevoegd. In de ommeloper van 1747 opgetekend als " 't goet de Spijcker, daer Pieter Raes anno 1747 woont". Oorspronkelijke configuratie met U-vorm en opening naar het oosten zoals te zien op de Ferrariskaart (1770-1778). Op het primitief kadasterplan (circa 1830) getekend met de toegevoegde dwarsschuur aan de oostkant van het erf, een landgebouwtje in de noordwesthoek en resten van de omwalling aan oost- en westzijde. De hoeve maakt een bijna gesloten indruk met enkel een opening in de zuidoosthoek. Toenmalige eigenaar is Frederik Belleroche uit Oostende Op een kaart van 1849 staat ten oosten van het erf een formele tuin afgebeeld. In 1917 branden twee gebouwen in de noordoosthoek af. De schuur ten noorden van het erf wordt in 1922 herbouwd. Op de plaats van het oostelijke gebouw staat nu een muur. In 1954 registreert het kadaster de afbraak van het kleine landgebouwtje in de noordwesthoek, J.-Fr. De Thilbault de Boesinghe is dan eigenaar.

Tevens molenaarswoning van de "Spyckermolen" die al staat afgebeeld op de Grote Kaart van het Brugse Vrije door Pieter Pourbus (1571) en gekopieerd door Pieter Claeissens (1601). Ook "Noordt Meulne" (1594) genoemd omwille van de ligging ten noordwesten van de dorpskom. In de loop der tijd krijgt de molen andere namen. In de eerste helft van de 18de eeuw is er sprake van "den Cleenen ofte Noortmeulen". Op de Ferrariskaart (1770-1778) komt "Deyen Molen" (De Heide) voor verwijzend naar de Heijhouck, een tiendenhoek in de noordwesthoek nabij de duinen. In de eerste helft van de 19de eeuw komt de naam "Lindemolen" voor en "Heye Molen" zoals op de Atlas der Buurtwegen (1842). Tijdens de uitbating van de hoeve door de familie Bonte circa 1930 ook "Bontemolen" genoemd. De houten standaardmolen op teerlingen wordt afgebroken in 1935.

Beschrijving

Semigesloten en omwalde (gedeeltelijk bewaard, intact aan de oostkant met aansluitende poel) hoeve op een opgehoogd, met gras begroeid erf toegankelijk via een oprit met kasseien en klinkers. Lage, verankerde bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen) met brede, omlopende stoep met klinkers. Een bijkomende, grinten oprit aan westzijde leidt naar het witgekalkte boerenhuis met gepekte plint, voorliggend gazon. Ouder opkamergedeelte op L-vormige plattegrond aan erfzijde en een langsvleugel aan straatzijde van 1660. Voorgevel van vijf traveeën met kleine steunberen, rechthoekige muuropeningen met 19de-eeuws uitzicht. Grote roedeverdeling bij de beluikte vensters, straalvormig bij het bovenlicht van de deur met buitentrapje. In het midden van de gevel een driehoekig, houten Mariakapelletje. Linkerzijgevel met steunberen, aandak en vlechtingen en aangebouwde latrine onder lessenaarsdak. Opkamergedeelte aan erfzijde met aandaken en vlechtingen, rechthoekige kelderopeningen, onder meer gevat in een segmentboognis, met tralies en/ of onder houten latei. Aan de oostzijde een rechthoekige deur onder houten latei in een rondboognis en rechthoekige vensters met bewaard schuifraam in de geveltop. Voormalig bakhuis en zomerkeuken tegen de oostkant van het boerenhuis aangebouwd, witgekalkt boven een gepekte plint. Rechthoekige en getoogde muuropeningen, beluikte vensters met grote roedeverdeling, topgevel met betralied schuifraam met kleine roedeverdeling. Lagere, haaks aangebouwde stalling. Ten westen van het erf sluit een stalvleugel aan op het woonhuis. Witgekalkt boven een gepekte plint, zadeldak (Vlaamse pannen) met klimmende dakkapellen met laaddeuren. Erfgevel met rondboog- en segmentboogdeur en nieuwe vensteropeningen. Zijgevel met aandak, vlechtingen en steunberen, achtergevel met steunberen. Ten noorden van het erf een monumentale dwarsschuur met stallingen en wagenhuis van 1922. Bruine, verankerde baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen) met klimmende dakkapel met laaddeur aan de achterzijde, aandaken en overstekende dakranden. Segmentboogvormige staldeuren onder strekken, rechthoekige schuurpoort met klinket en rechts drie wagenhuispoorten onder I-balk. Eindgevels met tuittop en vlechtingen, rechts met spitsbogige Marianis en links een ruitvormige gevelsteen met onleesbaar opschrift. Ten oosten van het erf een bruinbakstenen schuurstalvolume met witgekalkte voorgevel, 19de-eeuws uitzicht. Zadeldak (mechanische pannen) met overstekende dakranden en dakkapel met laaddeur. Segmentboogvormige schuurpoort en rechthoekige staldeur. Het erf wordt in de noordoosthoek afgesloten door witgekalkte muren en een hek. De poel is aan erfzijde afgeboord met een laag bakstenen muurtje. Ten noorden van de poel leidt een bakstenen paadje over de omwalling naar een bijhorende moestuin.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Klemskerke, 1954/16.
  • Rijksarchief Brugge, Kaarten en Plattegronden Watering Blankenberge, nr. 1142: Kaart van een hofstede, "De Spijker" genaamd, gelegen te Klemskerke, in de watering van Blankenberge, in het bezit van weduwe Frederic Belleroche, gemaakt door Ch. Van Wassenhove, 1849.
  • BOTERBERGHE R., Geschiedenis van de landelijke parochies Klemskerke-Vlissegem en van de badplaats De Haan, Brugge, 2000, p. 65, 68, 137-138.
  • MONTEYNE G., VANDAELE R., 't Blekt lijk Klemskerke tegen 't ongeweerte! Een duizendjarige dorpshistorie, Beernem, 2003, p. 106, 172-173.
  • SAELENS W., VANDENBERGHE E., Archiefbeelden De Haan Deel II, Stroud (Groot-Britannië), 2002, p. 111.
  • VANDENBERGHE E. e.a., De Haan opnieuw bekeken. Deel II, s.l., 1999, p. 66.

Auteurs:  Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Spyckergoed [online], https://id.erfgoed.net/teksten/140982 (geraadpleegd op ).


Semigesloten hoeve ()

"Heye Hove" (zie kaart Vander Maelen). Oorspronkelijk omwalde, semigesloten hoeve op opgehoogd erf; lage verankerde bakstenen bestanddelen ingeplant in U-vorm met opening naar het oosten. Bakstenen binnenkoer met centrale putvaalt; begrinte (links) en gekasseide (rechts) oprit met hekkens; sporen van walgracht rondom, intact aan oostzijde erf; moestuin en siertuin ten oosten van walgracht; erfbeplanting hoofdzakelijk wilgen.

Boerenhuis: oudste kern met opkamer onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op straat, hanggoot); later vergroot met haakse vleugel onder dito zadeldak (nok parallel aan de straat), gedateerd door middel van beschildering in linker zijgevel "1660". Voorgevel met kleine steunberen, vijf traveeën en één bouwlaag; witgekalkt gevelparement op gepikte plint. Rechthoekige tot licht getoogde vensteropeningen met behouden luiken; rechthoekige deurnis waarin radvormig bovenlicht. Linkse zijgevel met steunberen, aandak en muurvlechtingen; latrine onder lessenaarsdak. Achtergevel (opkamer) met aandak en rechthoekige kelderopeningen onder meer verdiept in getoogde nis. Rechtse zijgevel met rechthoekige deur onder houten latei, verdiept in rondboognis. Rechts aanpalend aan boerenhuis, voormalig bakhuis/ zomerkeuken onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel aan de straat, hanggoot) met getoogde muuropeningen, onder meer betralied zoldervenster met kleine roedeverdeling.

Ten noorden, links aanpalend en haaks op boerenhuis, voormalige stalvleugel onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op straat) met klimmende dakkapellen aan oostgevel; witgekalkt op gepikte plint; steunberen aan westgevel; noordgevel met steunberen, muurvlechtingen en aandak.

Ten noorden en haaks aanpalend aan stal, dwarsschuur met rechts aanpalend wagenhuis onder ononderbroken zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel aan de straat) met kort overstekende dakrand, aandaken en klimmende dakkapel; getoogde muuropeningen; rechthoekige schuurpoort onder houten latei, drie dito wagenhuispoorten onder ijzeren I-balk; zijgevels uitlopend op tuit met muurvlechtingen, spitsbogig Marianisje (rechts) en onleesbare gevelsteen (links).

Ten oosten, alleenstaand stalletje onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op straat) met rechts lage witgekalkte bakstenen muur langsheen walgracht, links bakstenen pad over walgracht naar moestuin.


Bron: DELEPIERE A.-M., HUYS M. & KERRINCKX H. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente De Haan, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL9, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Spyckergoed [online], https://id.erfgoed.net/teksten/54602 (geraadpleegd op ).