Kapelhof ()

Sterk verbouwde en achterin gelegen hoeve "KAPELHOF", zie houten opschrift. Uitgebaat in het kader van het hoevetoerisme als hotel en restaurant. De hoeve zou teruggaan tot 1635 en staat op de Atlas der Buurtwegen (1842) aangeduid als "Ferme Vanloo". Tussen 1900 en 1919 bewoond door Henri Pittery (1863-1932), burgemeester van Klemskerke vanaf 1912 tot aan zijn dood. In 1908 registreert het kadaster een vergroting van de gebouwen en de oprichting van een kapel halverwege de oprit. Eigenares en opdrachtgeefster is barones Theresia Maria Bethune uit Marke. Hoeve met losstaande gebouwen rond een begraasd erf. Het woonhuis met opkamer en aanpalende stalling is sterk verbouwd.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Klemskerke, 1908/17.
  • BOTERBERGHE R., Geschiedenis van de landelijke parochies Klemskerke-Vlissegem en van de badplaats De Haan, Brugge, 2000, p. 84-85.
  • MONTEYNE G., VANDAELE R., 't Blekt lijk Klemskerke tegen 't ongeweerte! Een duizendjarige dorpshistorie, Beernem, 2003, p. 105, 144.
  • VANDENBERGHE E. e.a., De Haan opnieuw bekeken. Deel II, sine loco, 1999, p. 63.

Auteurs:  Van Vlaenderen, Patricia

Kapelhof ()

Kapelhof, zie houten bord. Sterk verbouwde hoeve met éénbeukige neogotische kapel langs oprit; baksteenbouw onder geknikt en afgewolfd zadeldak (leien) op houten spanten; overhoekse steunberen waartussen spitsboogdeur; driezijdige sluiting.

Auteurs:  Huys, Martine