Gesitueerd ten westen van de kerk pal tegenover de ingang en langs het omlopend kerkhofpad afgeboord met linden.
Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat de site met kerk, pastorie en dorpsplaats afgebeeld binnen een rechthoekig, omhaagd perceel ten oosten afgebakend door het verloop van de Dorpzwin. Het kerkhof is ter hoogte van het kerkkoor toegankelijk via een stenen brug. Vanaf de zuidwesthoek vertrekt een voetweg naar de dorpskern van Klemskerke (op de Atlas der Buurtwegen (1842) aangeduid als Chemin n° 11, "Clemskerkewegel. Sentier de Vlisseghem à Clemskerke"). Een plan van 1802 toont dezelfde situatie met de "Pastorie" tegenover het westportaal en de "Costerie" ten noorden van de Dorpsplaats. Op de Atlas der Buurtwegen ligt de pastorie in de noordoosthoek van de pastorietuin met rechthoekige omwalling, de voetweg naar Klemskerke loopt door het kerkhof en langs de pastorietuin verder in westelijke richting. De oude pastorie is bij de aanstelling van de nieuwe pastoor in 1853 "teenemael vervallen en gansch onbewoonbaer". Provinciaal architect Pierre Buyck (Brugge) maakt het ontwerp voor een nieuwe pastorie die, zie een gevelsteen in de achtergevel, in "1855" klaar is.
Bruinbakstenen dubbelhuis van twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen) met rechts een kelder met twee rechthoekige keldermonden. Voorgevel met geelbakstenen parement boven een grijsbeschilderde plint en fijne, bakstenen kordon op de verdieping. Gebruik van rode baksteen voor de omlijsting van de strekken, omlopend op de verdieping. Rechthoekige muuropeningen met bewaard schrijnwerk, beluikte vensters met grote roedeverdeling. Deur met blauwhardstenen buitentrapje. Rechterzijgevel met rondboogvenster onder een fijne waterlijst. Links en rechts aanleunende, lage aanbouwen onder lessenaarsdak (golfplaten) en met witbeschilderde gevels. Links een witbeschilderde tuinmuur met steunberen van de achterliggende pastorietuin. Stoep met rode klinkers.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Van Vlaenderen P. 2012: Pastorie Sint-Blasiusparochie met tuin [online], https://id.erfgoed.net/teksten/141045 (geraadpleegd op ).
Pastorie, gelegen tegenover het westportaal van de Sint-Blasiuskerk, omwald ten zuiden, westen en noorden. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), 1855. Baksteenbouw op wit beschilderd sokkeltje met rechts twee rechthoekige kelderopeningen. Druiplijstjes in uitspringende rood beschilderde baksteen, doorlopend op tweede bouwlaag. Houten gootlijst op klossen. Rechthoekige vensteropeningen; rondbogig zoldervenster in noordgevel. Rechthoekige deuropening met arduinen bordes.
Bron: DELEPIERE A.-M., HUYS M. & KERRINCKX H. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente De Haan, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL9, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Huys M. 2005: Pastorie Sint-Blasiusparochie met tuin [online], https://id.erfgoed.net/teksten/54609 (geraadpleegd op ).