Onderpastorie

Gemeente De Haan

• Aanvulling De Haan (geografische inventarisatie: 01-01-2011 - 31-12-2011).
  • Adrescontrole De Haan (adrescontroles: 16-05-2008 - 19-05-2008).
  • Inventarisatie De Haan (geografische inventarisatie: 01-01-1995 - 31-12-1995).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Onderpastorie

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Parochiekerk Sint-Blasius met omgeving

Beschrijving

Halfvrijstaande woning met achterliggende ommuurde tuin, eventueel de voormalige onderpastorie. Gelegen binnen het beschermde dorpsgezicht met de Sint-Blasiuskerk met kerkhofafsluiting en omgeving, beschermd bij M.B. van 23/04/1985. Op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1842) staat hier bebouwing aangeduid. Mogelijk is het huis ver- of herbouwd circa 1900. Beeldbepalende ligging aan de Dorpsplaats en vlak bij het kerkhof. Bakstenen dubbelhuis van twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Sobere voorgevel met geelbakstenen parement en doorlopende onderdorpels op de verdieping. Licht getoogde muuropeningen met strekken en witbeschilderde sluitstenen op de verdieping. Verhoogde begane grond, deur met blauwhardstenen buitentrapje, vensters oorspronkelijk beluikt zie duimen.

• ARCHIEF ONROEREND ERFGOED – AFDELING WEST-VLAANDEREN, Archiefnummer W/00271.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia