Handelsgebouw De Halve Maan

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg De Halve Maan

Beschrijving

Voormalige herberg en bakkerij met winkel zogenaamd "De Halve Maan". Er is reeds bebouwing te zien op het primitief kadaster (circa 1830), bakker Frans Pockelé uit Vlissegem staat vermeld als eigenaar van een huis en winkel. In 1868 registreert men een uitbreiding van het woonhuis met een bakkerij. In 1873 is er nogmaals sprake van een vergroting en in 1879 van een gedeeltelijke afbraak. Heden heringericht als woning. Lage, verankerde en witbeschilderde baksteenbouw boven een gepekte plint en onder zadeldak (mechanische pannen). Oorspronkelijk dubbelhuis zie sporen van een deur in de straatgevel, de toegang bevindt zich nu in de zijgevel. Rechthoekige muuropeningen, vensters met halve luiken. Lagere witbeschilderde en verankerde aanbouw met opslagruimte onder zadeldak (Vlaamse pannen). Eindgevel met korfboogpoort en erboven een laaddeur onder latei.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Vlissegem, 1868/2, 1873/2, 1879/7.
  • MONTEYNE G., VANDAELE R., Vlissegem een 1000-jarige geschiedenis: van Scamel Weeke tot SunParks De Haan, Beernem, 2006, p. 178.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia