Teksten van Burgerhuis in Louis-Philippestijl

Burgerhuis in Louis-Philippestijl ()

Burgerhuis in Louis-Philippestijl, oorspronkelijk het rechter pand van een geheel van twee volgens spiegelbeeldschema gekoppelde woningen op de hoek van Louizastraat en Brabantstraat, te dateren in het begin van de jaren 1850. Het bouwdossier werd niet teruggevonden, bouwheer, ontwerper noch aannemer zijn gekend. Van het aanpalende linker pand (Louizastraat 31), zijn bij de vernieuwing van de gevelafwerking het stucdecor en balkon verwijderd.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een gestrekt entablement en een ondiep balkon met typisch geajoureerde borstwering, respectievelijk op voluut- en mascaronconsoles. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van schouderbogige deur- en vensteropeningen in geriemde omlijsting met rolwerk of rocaillesleutel, gelijkvloers en op de tweede verdieping geaccentueerd door individuele lekdrempels op voluutconsoles en onderdorpel. Een klassiek hoofdgestel met casementen in de fries en een houten kroonlijst op voluutconsoles vormt de gevelbeëindiging.

Auteurs:  Braeken, Jo

Enkelhuis van drie traveeën, drie bouwlagen en zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), uit het derde kwart van de 19de eeuw. Bepleisterde, witgeschilderde lijstgevel met accent op centraal venster voorzien van balkon met opengewerkte leuning en gekorniste waterlijst op consoles. Segmentboogvensters en -deur met gestrekte uiteinden gevat in geriemde omlijsting met uitgewerkte sleutels; op de eerste en derde bouwlaag lekdrempels op consooltjes waartussen paneel. Eenvoudige gevelbekroning met panelenfries en kroonlijst op consoles. Hoekhuis nummer 31 aanvankelijk in dezelfde stijl.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine