Achterin gelegen hoeve "HET ESSEN BUSSELKEN", zie houten bord. Losse bestanddelen rond een geasfalteerd erf toegankelijk via een lange, onverharde en verder doorlopende landweg.
Historiek
Vermeld in een ommeloper van 1686 als eigendom van de kerk van Vlissegem en beschreven als "hofstee te Vlissegem verre noordoost "int gescheet" met Nieuwmunster en gebruikt door Jacques govaert…". De hoeve staat op een kaart van 1752 met twee, anders georiënteerde gebouwen afgebeeld. Op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1842) met gelijkaardige opstelling zie huidig.
Beschrijving
Gerenoveerd langgestrekt boerenhuis met hogere opkamer en lagere, aanleunende stalling onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Zeker teruggaand tot "1610" zie gedateerde moerbalk. Witbeschilderde, verankerde baksteenbouw boven een gepekte plint aan erfzijde en met bouwnaad tussen de opkamer en het woongedeelte. Rechthoekige muuropeningen, vensters met nieuw schrijnwerk met grote roedeverdeling naar oud model, oorspronkelijk beluikt zie duimen. Stoep met cementtegels. Achtergevel met nieuw parement en muuropeningen. Interieur. Brede schouw met geprofileerde, houten schouwbalk met links een spinde en rechts een trap in gesinterde baksteen naar de opkamer. In de opkamer een gesculpteerde moerbalk met stermotief en inscriptie "1610 IHS".
Achter het woonhuis staat een bunker naar verluidt uit de Tweede Wereldoorlog. Ten noorden van het erf sterk verbouwde en recente hoevegebouwen zonder specifieke kenmerken.
- Rijksarchief Brugge, Kaarten en Plannen Collectie Mestdagh, nummer 1823: Kaart van een hoeve en gronden te Vlissegem, eigendom van Huwyn ter Heyden, door P.J. Rabaut, 1752.
- Rijksarchief Brugge, Kaarten en Plattegronden Watering Blankenberge, nummer 1329.
- MONTEYNE G., VANDAELE R., Vlissegem een 1000-jarige geschiedenis: van Scamel Weeke tot SunParks De Haan, Beernem, 2006, p. 132, 197, 202-203.