erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID: 54627   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54627

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Hoeve aan de straat gelegen, volgens gevelsteen met cartouche daterend van "1863". Langgestrekt boerenhuis met rechts een aanpalende schuur en links een klein lager volume onder zadeldaken met verspringende nokhoogte (Vlaamse pannen), smalle bakstenen stoep. Boerenhuis in verankerde, witbepleisterde baksteen boven een gepekte plint (imitatievoegen) en dubbele, horizontale siergroef ter hoogte van de tussendorpels. Oorspronkelijk een dubbelhuis, de deuropening is gedicht en op die plaats werd een kleine, ronde oculus aangebracht. Licht getoogde en beluikte vensters met vernieuwd schrijnwerk. Dwarsschuur in bruine, verankerde baksteen met schuurpoort met bewaard, sierlijk hang- en sluitwerk en winket. Achterliggende tuin met boomgaard van de straat afgescheiden door een meidoornhaag. Links van de tuiningang staat een pijlerkapel.

 • MONTEYNE G., VANDAELE R., Vlissegem een 1000-jarige geschiedenis: van Scamel Weeke tot SunParks De Haan, Beernem, 2006, p. 102, 224.

Bron     : -
Auteurs : Van Vlaenderen, Patricia
Datum  : 2012


Relaties

 • Is deel van
  Lepelemstraat
  Lepelemstraat (De Haan)

 • Is gerelateerd aan
  Mariakapel
  Lepelemstraat zonder nummer (De Haan)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54627 (Geraadpleegd op 19-05-2019)