Hoeve aan de straat gelegen, zogenaamd "De Teghelrie" ook "den Tegelhoven" genoemd, in de ommeloper van 1554 staat "daer wylent een teghelrije up stondt". De naam houdt verband met een plaatselijke steenbakkerij waar het nabij gewonnen turf als tegels werd gebakken.
Staat afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778) in een rechthoekig, omhaagd perceel met twee gebouwen langs de straat en met een boomgaard. Op een kaart, wellicht daterend uit het einde van de 18de eeuw, met opstelling van het woonhuis met geïncorporeerde stalling en haaks geplaatste schuur zie huidig. Bij de opmaak van het primitief kadaster (circa 1830) is de pachthoeve eigendom van de Brugse adellijke familie d'Hanins de Moerkerke. Het kadaster registreert in 1864 de bouw van een paardenstal ten noorden van het woonhuis. In 1888 is er sprake van een vergroting van het huis, waarschijnlijk betreft het hier een uitbreiding of verbouwing bij het stalgedeelte aan de zuidzijde met op de eindgevel het jaartal "18?3".
Losse bestanddelen gegroepeerd rond een betonnen en begraasd erf met centrale mestvaalt. Woonhuis met links een hoog opkamergedeelte van twee traveeën en aansluitend lager deel, opklimmend tot de 18de eeuw maar eventueel ouder. Verankerde baksteenbouw met witbeschilderde gevels boven een gepekte plint en onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Opkamer met aandak en vlechtingen in de zijgevels, eindgevel met twee verjongende steunberen met naast de linker steunbeer een natuurstenen afvoergoot. Aangepaste muuropeningen. Kleine siertuin aan de straat, vroeger met betonnen afsluiting, vervangen door een lage haag en toegankelijk via een metalen hek. Aansluitende stal in rode, verankerde baksteen onder zadeldak (golfplaten), aangepaste muuropeningen en ingemetseld kruis in de zijgevel. Schuur ten oosten van het woonhuis, in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (golfplaten) en met aangepaste muuropeningen. In de noordoosthoek van het erf een kleine stal met rechts een aanpalend wagenhuis. Bijkomende mestvaalt gelegen aan de straat.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Van Vlaenderen P. 2012: Hoeve De Teghelrie [online], https://id.erfgoed.net/teksten/141088 (geraadpleegd op ).
"De Teghelrie" (zie houten bord). Hoeve met losse, lage en verankerde baksteen bestanddelen onder pannen zadeldaken rondom een deels gekasseid, deels gebetonneerd erf met centrale gemetselde vaalt en conisch hondenhok. Aan straatzijde kleine siertuin afgeboord door betonnen hekwerk.
Langgestrekt boerenhuis, opklimmend tot in de 18de eeuw, met twee opkamertraveeën links + vijf traveeën + stal onder golfplaten dak rechts. Witgekalkte gevel op gepikte plint. Vlechtingen en steunberen met versnijdingen aan linker zijgevel van de opkamer. Aangepaste muuropeningen met uitzondering van twee betraliede keldervensters. Rechter zijgevel met jaarsteen "18?3" en kruis van rode baksteen.
Ten noorden, schuur met deels bewaard krukgebinte in oudste gedeelte (zuiden) evenals sporen van een uilengat. Ten noorden, kleine stal met aanpalend wagenhuis rechts.
Bron: DELEPIERE A.-M., HUYS M. & KERRINCKX H. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente De Haan, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL9, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Huys M. 2005: Hoeve De Teghelrie [online], https://id.erfgoed.net/teksten/54631 (geraadpleegd op ).