Pomphuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hovenierswoning

Beschrijving

Woning voor een staatshovenier met restant van een pomphuis en broeikassen. Gelegen in de duinengordel tussen de Koninklijke Baan en de Rijksweg en bereikbaar via een onverharde wegel. Het kadaster registreert in 1903 de bouw van het woonhuis en broeikassen. Wellicht dateert het pomphuis uit dezelfde periode en is de vermelding in 1962 bij het kadaster een regularisatie van een bestaande situatie. Voor 1975, voor het vastleggen van de nieuwe gemeentegrens, lag het geheel op grondgebied Nieuwmunster (Zuienkerke).

Vrijstaande, dwars op de weg georiënteerde woning met omgevende tuin, afgebakend door draadafspanningen en toegankelijk via een houten hek gevat tussen vierkante, bakstenen pijlers. Laag dubbelhuis in rode baksteen boven een blauwhardstenen plint en onder zadeldak (mechanische pannen) met overstekende dakranden op sierlijk uitgewerkte, houten schoorstukken. Gebruik van witte baksteen voor de doorlopende banden, strekken en de omlijsting van de oculus in de topgevel. Segmentboogvormige muuropeningen met bewaard schrijnwerk en kleine roedeverdeling in de bovenlichten. Links van het huis bevinden zich de betonnen bakken van de reservoirs en het pomphuis.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Nieuwmunster, 1903/3, 1962/1.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia

Aanvullende informatie

De historiek en identificatie van dit pand volgens de inventarisbeschrijving van 2012 is niet correct. Het pand werd gebouwd als een pomphuis. De kadastrale registratie gebeurde pas in 1962, maar dit was een regularisatie van een bestaande toestand. Het pomphuis met bijhorende installaties dateert uit het begin van de 20ste eeuw en vormt een getuige van de waterwinning in het duinengebied in die periode.

Op een kaartje bij een document van 1912 wordt het volume weergegeven en expliciet aangeduid als pomphuis. Het bevindt zich in een zone duinengebied, waarvan het gebruik vanaf 1909 werd afgestaan aan de gemeente Wenduine in functie van de waterwinning. Het document van 1912 handelt over de uitbreiding van dit gebied met toestemming van het Ministerie voor Landbouw en Openbare Werken. Het volume van het pomphuis is ook weergegeven op een kaart van 1910, die bewaard wordt in het Rijksarchief. De hovenierswoning en broeikassen, waarmee dit volume bij de inventarisatie werd verward, worden ook op deze kaart aangeduid en zijn verder ten zuidwesten ervan te situeren. Deze gebouwen zijn vandaag nog steeds bewaard, namelijk de serres hebben Wenduinsesteenweg 147 als adres en de hovenierswoning bevindt zich ten noordwesten van de serres, maar ze hebben qua functie geen link met het pomphuis. Het pomphuis deed nooit dienst als woning.

• Rijksarchief Brussel, Kaarten en plannen, nummer 1348, Kaart van onroerend bezit in de haven van Oostende en in Wenduine, 1910 [online], http://search.arch.be (geraadpleegd op 9 november 2022).
  • Informatie verkregen van E. Van Besien, Vlaamse Landmaatschappij (21 oktober en 3 november 2022).