erfgoedobject

Hovenierswoning

bouwkundig element
ID
54632
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54632

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hovenierswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Woning voor een staatshovenier met restant van een pomphuis en broeikassen. Gelegen in de duinengordel tussen de Koninklijke Baan en de Rijksweg en bereikbaar via een onverharde wegel. Het kadaster registreert in 1903 de bouw van het woonhuis en broeikassen. Wellicht dateert het pomphuis uit dezelfde periode en is de vermelding in 1962 bij het kadaster een regularisatie van een bestaande situatie. Voor 1975, voor het vastleggen van de nieuwe gemeentegrens, lag het geheel op grondgebied Nieuwmunster (Zuienkerke).

Vrijstaande, dwars op de weg georiƫnteerde woning met omgevende tuin, afgebakend door draadafspanningen en toegankelijk via een houten hek gevat tussen vierkante, bakstenen pijlers. Laag dubbelhuis in rode baksteen boven een blauwhardstenen plint en onder zadeldak (mechanische pannen) met overstekende dakranden op sierlijk uitgewerkte, houten schoorstukken. Gebruik van witte baksteen voor de doorlopende banden, strekken en de omlijsting van de oculus in de topgevel. Segmentboogvormige muuropeningen met bewaard schrijnwerk en kleine roedeverdeling in de bovenlichten. Links van het huis bevinden zich de betonnen bakken van de reservoirs en het pomphuis.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Nieuwmunster, 1903/3, 1962/1.

Bron     : -
Auteurs :  Van Vlaenderen, Patricia
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hovenierswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54632 (Geraadpleegd op )