Hovenierswoning ()

Woning voor een staatshovenier met restant van een pomphuis en broeikassen. Gelegen in de duinengordel tussen de Koninklijke Baan en de Rijksweg en bereikbaar via een onverharde wegel. Het kadaster registreert in 1903 de bouw van het woonhuis en broeikassen. Wellicht dateert het pomphuis uit dezelfde periode en is de vermelding in 1962 bij het kadaster een regularisatie van een bestaande situatie. Voor 1975, voor het vastleggen van de nieuwe gemeentegrens, lag het geheel op grondgebied Nieuwmunster (Zuienkerke).

Vrijstaande, dwars op de weg georiënteerde woning met omgevende tuin, afgebakend door draadafspanningen en toegankelijk via een houten hek gevat tussen vierkante, bakstenen pijlers. Laag dubbelhuis in rode baksteen boven een blauwhardstenen plint en onder zadeldak (mechanische pannen) met overstekende dakranden op sierlijk uitgewerkte, houten schoorstukken. Gebruik van witte baksteen voor de doorlopende banden, strekken en de omlijsting van de oculus in de topgevel. Segmentboogvormige muuropeningen met bewaard schrijnwerk en kleine roedeverdeling in de bovenlichten. Links van het huis bevinden zich de betonnen bakken van de reservoirs en het pomphuis.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Nieuwmunster, 1903/3, 1962/1.

Auteurs:  Van Vlaenderen, Patricia

Boswachterswoning ()

Vermoedelijk boswachtershuisje of jachtpaviljoen in de duinengordel tussen de twee rijkswegen, te bereiken via onverhard pad; omringend tuintje toegankelijk via houten hek tussen vierkante bakstenen pilasters waarbinnen betonnen reservoirs. Dubbelhuis van drie traveeën in voorgevel en vier traveeën aan zijgevel; één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen, nok loodrecht op pad) met overstekende dakrand op uitgewerkte schoorstukken. Rode baksteenbouw op arduinen sokkel; gevelparement verlevendigd door middel van witte sierbaksteen in horizontale banden, aan de strekken afgewisseld met rood. Getoogde muuropeningen, oculus als zoldervenster; arduinen onderdorpels en aanzetstenen.

Auteurs:  Huys, Martine