Teksten van Hoeve met losse bestanddelen

Hoeve ()

Achterin gelegen hoeve, wordt samen met nummer 3 de Zwinnebeekhoeven genoemd wegens hun ligging nabij de Zwinbeek. Staat afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778) en wordt vermeld in een document van 1815. Zelfde configuratie op de Atlas der Buurtwegen (1842) en ongeveer zie huidig. Het kadaster registreert in 1864 een uitbreiding van het woonhuis aan de noordzijde. Circa 1980 worden de gebouwen gerenoveerd. Tot vijftig jaar geleden was de hoeve toegankelijk via een lange oprit (nog bestaand tracé) vanaf de Grotestraat.

Oorspronkelijk omwalde (gedempt) hoeve met losse bestanddelen rond een betonnen erf en toegankelijk via een geasfalteerde oprit. Boerenhuis in verankerde baksteen met geïncorporeerde stalling en rechts twee opkamertraveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). Witbepleisterde voor- en zijgevel boven een gepekte plint, aangepaste muuropeningen. Rechts een aanleunende, lagere schuur. Overige hoevegebouwen zonder specifieke kenmerken en deels van recente datum.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Vlissegem, 1864/24, 1937/37, 1940/12.
  • MONTEYNE G., VANDAELE R., Vlissegem een 1000-jarige geschiedenis: van Scamel Weeke tot SunParks De Haan, Beernem, 2006, p. 210-211.

Auteurs:  Van Vlaenderen, Patricia

Hoeve met losse bestanddelen ()

Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse en lage baksteen bestanddelen onder zadeldak rondom een betonnen erf waarrond knotwilgen; geasfalteerde oprit; walgracht volledig gedempt.

Ten noorden, sterk verbouwd langgestrekt boerenhuis met stal links + vijf traveeën + twee opkamer traveeën. Gecementeerde en wit beschilderde gevel op gepikte plint; aangepaste muuropeningen. Overige hoevegebouwen zonder specifieke kenmerken, deels van recente datum.

Auteurs:  Huys, Martine