Teksten van Jacobinessenhof

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54638

Jacobinessenhof ()

Historische hoeve zogenaamd "JACOBINESSENHOF" zie houten bord.

Historiek

De hoeve staat op de Grote Kaart van het Brugse Vrije door Pieter Pourbus (1571) en gekopieerd door Pieter Claeissens (1601). Het boerenhuis is gedateerd met jaartal "1670". Op een kaart van circa 1800 aangeduid als eigendom van het Brugse jacobinessenklooster. Staat op de Ferrariskaart (1770-1778), een kaart van circa 1800 en de Atlas der Buurtwegen (1842) getekend met U-vormige opstelling. Door het afbreken van de zuidvleugel heden met L-vorm.

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rond een geasfalteerd erf en toegankelijk via een geasfalteerde oprit (nieuwe hekpijlers). Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen) met witbeschilderde muren boven een gepekte plint. Monumentaal boerenhuis ten noorden van het erf met rechts een hoge opkamer van twee traveeën. Wellicht is het linkergedeelte met een halve verdieping opgetrokken in de 19de eeuw. Licht getoogde en beluikte vensters met 19de-eeuws uitzicht, betraliede keldervensters. Gedeeltelijk bewaard schrijnwerk, onder meer met grote roedeverdeling. Zijgevel met twee steunberen en in de top metselaarstekens met jaartal "1670" en een korfboogvenster. Tegen de achtergevel een lage aanbouw (bakhuis?) onder lessenaarsdak met in beide zijgevels een kruiskozijn met schuifraam en kleine roedeverdeling en erboven een halfrond venster.

Interieur: kelder op vierkante plattegrond bestaande uit twee beuken en twee traveeën onder tongewelven steunend op een centrale zuil met eenvoudig kapiteel, trapje in rode baksteen en vloer met rode plavuizen. Opkamer toegankelijk via trapje in gesinterde baksteen, bewaarde balkenlaag met moer- en kinderbalken.

Ten zuiden van en haaks op het boerenhuis een monumentale stalling onder half schilddak en met kleine vierkante openingen en bewaard gebinte. Achterliggende moderne bedrijfsgebouwen.

  • Rijksarchief Brugge, Kaarten en Plannen Collectie Mestdagh, nummer 1820b: Kaart van een hoeve en gronden te Vlissegem, eigendom van het klooster van de jacobinessen te Brugge, kopie van circa 1800.
  • MONTEYNE G., VANDAELE R., Vlissegem een 1000-jarige geschiedenis: van Scamel Weeke tot SunParks De Haan, Beernem, 2006, p. 198, 216.

Auteurs:  Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Jacobinessenhof [online], https://id.erfgoed.net/teksten/141119 (geraadpleegd op ).


Hoeve met losse bestanddelen ()

"Jacobinessenhof" (volgens bewoners). Hoeve met losse, lage bestanddelen van witgekalkte baksteen op gepikte plint, onder pannen zadeldaken rondom geasfalteerd erf. Geasfalteerde oprit met aan straatzijde twee bakstenen hekpijlers. Boomgaard tussen erf en straat. Erfbeplanting bestaande uit jonge eiken en onderbroken populieren- en esdoornrij.

Ten noorden, boerenhuis gedateerd "1670" door middel van metselaarstekens opgenomen in metselverband van rechter zijgevel. Drie traveeën links + twee opkamertraveeën rechts onder doorlopend dak ten gevolge van optrekken woongedeelte met halve bouwlaag. Licht getoogde en beluikte vensteropeningen met arduinen onderdorpels en geprofileerde tussendorpels. Opkamer: betraliede en getoogde kelderopeningen, steunberen en korfboogvormig zoldervenster in zijgevel. Aan achtergevel: kleine annex (bakhuis?) onder lessenaarsdak met kruiskozijn met schuifraam en kleine roedeverdeling waarboven halfrond venster.

Interieur: opkamer toegankelijk via trapje uit kleine zwarte klinkers; opkamer met behouden balkenlaag van moer- en kinderbalken met licht geprofileerde uiteinden; witgekalkte vierkante kelder met tongewelven op centrale zuil, toegankelijk via trap uit kleine rode bakstenen, bevloerd met Boomse tegels (voeg nul). Ten zuiden, stal met behouden balkenlaag. Achterliggende moderne bedrijfsgebouwen.


Bron: DELEPIERE A.-M., HUYS M. & KERRINCKX H. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente De Haan, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL9, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Jacobinessenhof [online], https://id.erfgoed.net/teksten/54638 (geraadpleegd op ).