Moorzelehof ()

Historische hoeve "MOORZELEHOF", zie houten bord, de naam verwijst volgens de ommeloper van 1686 naar de toenmalige eigenaar.

Historiek

De hoeve staat met omwalling afgebeeld op de Grote Kaart van het Brugse Vrije door Pieter Pourbus (1571) en gekopieerd door Pieter Claeissens (1601). Op de Ferrariskaart (1770-1778) afgebeeld met U-vormige opstelling. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) en de Atlas der Buurtwegen (1842) met L-vorm en twee kleine gebouwtjes. De hoeve is dan eigendom van de adellijke familie van Outryve-de Merckem uit Gent. In 1874 registreert het kadaster de plaatsing van een rosmolen in de schuur. Circa 1877 wordt ten westen van het erf een vrijstaand landgebouw toegevoegd en circa 1883 de zomerkeuken ten zuiden van het woonhuis.

Beschrijving

Gerenoveerde hoeve met losse bestanddelen aan de straat en rond een als siertuin aangelegd erf. Dwars op de straat georiƫnteerd boerenhuis met twee opkamertraveeƫn, wellicht is het linkergedeelte met een halve verdieping opgetrokken in de 19de eeuw. Verankerde baksteenbouw onder zadeldak (mechanische pannen) met gecementeerde gevels en aangepaste muuropeningen. Rechterzijgevel met in de top een rondboogvenster waarboven een rondbogige Marianis. Zomerkeuken in gele, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen) met aanpalende stal onder doorgetrokken dakschild aan straatzijde. Rechthoekige muuropeningen onder strekken, bewaard schrijnwerk bij de beluikte vensters met schuiframen en grote roedeverdeling. Tegen de achtergevel een lage aanbouw onder lessenaarsdak met halfrond venster in de zijgevel. Ten noorden haaks ingeplante dwarsschuur met stalling in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen) met overstekende dakrand. Rechthoekige poort, muuropeningen onder betonnen lateien aangepast tijdens het interbellum.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Vlissegem, 1874/3, 1879/11, 1883/2.
  • MONTEYNE G., VANDAELE R., Vlissegem een 1000-jarige geschiedenis: van Scamel Weeke tot SunParks De Haan, Beernem, 2006, p. 198.

Auteurs:  Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Moorzelehof [online], https://id.erfgoed.net/teksten/141120 (geraadpleegd op ).


Moorzelehof ()

Langgestrekte hoeve (nok loodrecht op straat) op deels verhard erf met bakhuis en bakstenen overwelfde (tongewelf) aardappelenkelder aan zuidkant; gemetselde vaalt aan noordkant; asfalten oprit met ijzeren hek; rondom onderbroken en/of jonge populierenrij.

Sterk aangepast boerenhuis onder ononderbroken zadeldak met sporen van opkamer rechts. Gecementeerde en verankerde baksteenbouw. Rechterzijgevel: rondbogig zoldervenster waarboven Marianis.

Ten noorden (nok loodrecht op boerenhuis) aanpalende stal onder zadeldak. Ten westen dwarsschuur (19de eeuw) met uilengaten aan zijgevels.


Bron: DELEPIERE A.-M., HUYS M. & KERRINCKX H. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente De Haan, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL9, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Moorzelehof [online], https://id.erfgoed.net/teksten/54639 (geraadpleegd op ).