erfgoedobject

Kapelhof

bouwkundig element
ID
54644
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54644

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapelhof
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Kapelhof
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Dorsphoeve, een voormalig schaapsgoed zogenaamd "KAPELHOF" zie houten bord. Gelegen in de dorpskom van Vlissegem vlakbij de kerk en met het boerenhuis opgenomen in de aaneengesloten bebouwing langs de straat.

Historiek

De hoeve gaat zeker terug tot de helft van de 18de eeuw zie jaartal "1751" in de dwarsschuur. Op de Ferrariskaart (1770-1778) staan hier vrijstaande gebouwen getekend. Op een figuratieve kaart van 1802 is de hoeve, "een wel behuijsde hofstede ende schaepsgoet", in de huizenrij aan de straat en de achterliggende landgebouwen afgebeeld zie huidig. Het erf is toegankelijk via een voetweg (rechts van Warvinge nummer 21) op de Atlas der Buurtwegen (1842) beschreven als Chemin n° 10, "Schamelweezewegel. Sentier de Vlisseghem à Nieuwmunster", leidend naar de historische hoeve zogenaamd *"Grote Schamele Weecke" (zie Lepelemstraat nummer 44). Het kadaster registreert in 1940 een uitbreiding van de stalling aan westzijde en het optrekken van een tweetal kleine landgebouwtjes.

Beschrijving

Hoeve met losse, verankerde, bakstenen bestanddelen in een vierkant gegroepeerd rond een achterliggend gekasseid erf met centrale bakstenen mestvaalt en toegankelijk via de voetweg rechts van nummer 21. Ten westen van het erf het boerenhuis van twee bouwlagen en rechts twee opkamertraveeën onder zadeldak (mechanische pannen). Voorgevel aan de straat met cementbepleistering met imitatievoegen boven een bepleisterde, grijsbeschilderde plint, aangebracht tijdens het interbellum. Opmerkelijk versierd met neoclassicistische elementen zoals de pseudopilasters met cannelures, de deuromlijsting met hoofdgestel gedragen door zuiltjes en met bekronende beglaasde Marianis met voluten en verdiepte panelen bij opkamer. Voorts doorlopende banden op de verdieping en typische interbellumafbeelding van de opgaande zon op de panelen op de muurdammen. Rechthoekige muuropeningen met vlakke, doorlopende omlijsting. Bij de opkamer twee kleine, getraliede kelderopeningen en halve vensters bij de kruipzolder. Bewaard schrijnwerk bij de deur en de opkamervensters met grote roedeverdeling.

Aan de ingang van het erf een kleine stalling met aangebouwd volume uit 1940.

Ten oosten van het erf een monumentale dwarsschuur, gedateerd "ADM 1751" zie inscriptie op een balk van het stapelgebinte. Aanpalend wagenhuis onder zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen) met verspringende nokhoogte en overstekende dakranden. Wagenschuur met dubbele korfboogpoort en asemgaten, uilengat in de rechterzijgevel. Bewaard schrijnwerk en poorten met winket.

Ten zuidoosten van het erf een kleine langsschuur onder zadeldak met overstekende dakrand (Vlaamse pannen) met op de westgevel het jaartal "1781" in baksteen. Aan beide eindgevels een korfboogpoort met bewaard schrijnwerk en winket, geflankeerd door twee kleine vensters en met een laadluik in de topgevel.

Ten noorden van het erf twee aaneengesloten stallingen onder ongelijke zadeldaken (Vlaamse pannen) met overstekende dakrand. Linkerdeel met bewaarde staldeuren en drie mijterboogvormige openingen onder de dakrand.

Ten noordoosten achterin gelegen open wagenhuis zie donkere pannen in het zadeldak (mechanische pannen) daterend van "1914".

  • Kadasterarchief Brugge, 207: Mutatieschetsen, Vlissegem, 1940/11.
  • Rijksarchief Brugge, Kaarten en Plattegronden Watering Blankenberge, nummer 1336: Kaart van een hofstede gelegen te Vlissegem, in de watering van Blankenberge, in het bezit van Jan Laurent van Steelant, gemaakt door I. Drubbele, 1802.
  • CORNILLY J., Monumentaal West-Vlaanderen. Beschermde monumenten en landschappen in de provincie West-Vlaanderen. Deel III: Arrondissementen Brugge, Diksmuide, Oostende en Veurne, Brugge, 2005, p. 75.
  • MONTEYNE G., VANDAELE R., Vlissegem een 1000-jarige geschiedenis: van Scamel Weeke tot SunParks De Haan, Beernem, 2006, p. 102, p. 198, 212.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapelhof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54644 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.