Herenhuis

Gemeente De Haan

• Inventarisatie De Haan (geografische inventarisatie: 01-01-1995 - 31-12-1995).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis

Typologieburgerhuizen
Dateringvóór WO I

Beschrijving

Beeldbepalend herenhuis met omlopende voortuin op de hoek met de Liebaertstraat, met jaartal "1913" zie cartouche boven de deur. Ontwerper en bouwheer is aannemer F. Liebaert. Pittoresk uitgewerkte oranje baksteenbouw van twee bouwlagen gedeeltelijk boven een plint in breuksteen en onder schilddak (mechanische pannen), doorlopende banden in simili. Markante achthoekige hoektoren onder afgeknot en koepelvormig tentdak (leien). Geleed door hoekkettingen en kordons, waartussen rechthoekige vensters en op de bovenste verdieping rondboognissen met romaans geïnspireerde bogen, gedragen door eenvoudige zuiltjes. Zijrisalieten aan voor- en zijgevel onder afgewolfd zadeldak en aansluitende dakgoten met brede dakranden ondersteund door houten consoles. De uitkragingen bij de zijrisalieten steunen op segmentboogjes. Brede deur met blauwhardstenen, neoclassicistische omlijsting, rondbogig bovenlicht met geprofileerde lijst en gestrekte uiteinden rustend op eenvoudige pilasters op sokkels, buitentrapje. Bovenlicht met gezandstraalde afbeelding met florale motieven. Voorts rechthoekige vensters, sommige uitgewerkt als serliana en deurvenster met smeedijzeren balkon. Monumentaal schouwlichaam in de zijgevel en enkele dakkapellen, onder meer met houten bebording. Voortuin van de straat afgescheiden door bakstenen muurtjes met buisleuningen gevat tussen pijlers, hogere hoekpijler met bolbekroning.

• GEMEENTEARCHIEF DE HAAN, Bouwaanvragen Wenduine, 1913.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia