Teksten van Eclectische eenheidsbebouwing

Eenheidsbebouwing ()

Eenheidsbebouwing daterend van "1912" zie gevelsteen in de centrale rondboognis. In het pand was volgens een oude foto de "Drukkerij St.-Joseph" gevestigd. Oorspronkelijk drie woningen met bij de centrale woning een dubbele vleugeldeur onder korfboog, en smalle rechthoekige deur bij de flankerende woningen. De begane grond werd eerst bij het middelste huis vervangen door een winkelpui, later ook links en rechts. Na een recentere aanpassing van de begane grond heeft enkel nog de bovenbouw het oorspronkelijk uitzicht bewaard. Verankerde (sierankers), oranje baksteenbouw van twee bouwlagen onder mansardedak (mechanische pannen) met enkele dakkapellen onder tentdakje (daktegels). Historiserende gevel gebaseerd op lokale voorbeelden getypeerd door de centrale trapgevel, doorlopende banden, kruiskozijnen met geblokte ontlastingsbogen en rondboognis met geometrisch metselwerk in het boogveld.

Auteurs:  Van Vlaenderen, Patricia

Eclectische eenheidsbebouwing ()

Eclectische eenheidsbebouwing, volgens gevelsteen in 1912 gebouwd als Drukkerij St. Joseph (later Eugrapha). Twee bouwlagen onder mansardedak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen en leien) waarin twee dakkapellen onder leien puntdakje. Verankerde baksteenbouw waarin natuursteen in banden en in ontlastingsbogen. Centrale risalietvormende puntgevel waarin rondboognis met gevelsteen. Aangepaste begane grond.

• Hennon J., Wenduine. Dorpsbeelden uit het verleden, Wenduine, 1993 (2 delen).

Auteurs:  Huys, Martine