Cottage Edelweiss

Gemeente De Haan

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Cottage Edelweiss

Typologieburgerhuizen
Stijlcottagestijl
Dateringvóór WO I

Beschrijving

Cottage in Anglo-Normandische stijl, zogenaamd "EDELWEISS" zie beschilderd opschrift boven de deur, gebouwd in 1903. Aangepaste begane grond. Het gebouw diende als decor voor een film van Jacques Brel. Diephuis van drie bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (Vlaamse pannen). Parement in bruine baksteen met gebruik van witte bepleistering bij de doorlopende banden en pseudovakwerk op de verdieping. Uitkragende topgevel met pseudovakwerk op houten modillons. Driezijdig erker op de verdieping met bekronend, houten balkon. Rechthoekige vensters (sommige beluikt), bewaard schrijnwerk met kleine roedeverdeling.

• GEMEENTEARCHIEF DE HAAN, Bouwaanvragen Wenduine, 1903.
  • MONTEYNE G., VANDAELE R., Wenduine, van middeleeuws vissersdorp tot familiebadplaats, Beernem, 2008, p. 236.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia