Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1871 opgetrokken door Felix Claes. Deze ‘menuisier-charpentier’ of aannemer bouwt op enkele jaren tijd in de onmiddellijke omgeving een vijftiental huizen, gelegen in de Louizastraat, de Begijnenvest, de Bollandusstraat en aan de Britselei. In het binnenblok achter woningen aan de Louizastraat bevindt zich nog het atelier en pakhuis van de aannemer, ontsloten door een centrale koetspoort.
Met een totale gevelbreedte van zeven traveeën, omvatten de volgens spiegelbeeldschema gekoppelde rijwoningen drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel, oorspronkelijk met schijnvoegen op de begane grond, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Geleed door waterlijsten en kordonvormende lekdrempels, en volkomen symmetrisch van opzet, legt de compositie de klemtoon op het poortrisaliet in de middenas. Oorspronkelijk met een rondboogpoort op de begane grond en een balkon met consoles en gietijzeren borstwering erboven, wordt dit laatste geaccentueerd door schijnvoegen, een verrijkt stucdecor en een driehoekig fronton op voluutconsoles waarvan het topstuk is verdwenen. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige deur- (uiterste traveeën) en vensteropeningen, op de bovenverdiepingen in geriemde omlijsting met oren. Sluitstenen en een doorgetrokken borstwering met postamenten en gietijzeren leuningen (verdwenen in het rechter pand), accentueren de eerste verdieping. Een klassiek hoofdgestel met casementen in de fries en een houten kroonlijst op modillons en tandlijst vormt de gevelbeëindiging. De koetspoort en benedenvensters zijn verbouwd.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2017: Gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/203732 (geraadpleegd op ).
Dubbelhuis van zeven traveeën en drie bouwlagen; neoclassicistische stijl te dateren in het derde kwart van de 19de eeuw. Bepleisterde bovenbouw met middenrisaliet verlevendigd met schijnvoegen, pilasters en driehoekig fronton op voluutconsoles. Horizontale ritmering door middel van puilijst; kordon vormende lekdrempels en gevelbekroning. Bel-etage met deurvenster in geriemde omlijsting met oren, bewerkte sleutel en gietijzeren leuning; in zijn oorspronkelijke toestand alleen bewaard in de drie linkse traveeën; de tussenliggende penanten zijn versierd met spiegel en kordon. Grondig verbouwde pui.
Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: Gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5469 (geraadpleegd op ).