Villa Hilda

Gemeente De Haan

• Inventarisatie De Haan (geografische inventarisatie: 01-01-1995 - 31-12-1995).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Villa Hilda

Typologieburgerhuizen
Dateringvóór WO I

Beschrijving

Rijwoning eerst zogenaamd "Villa Henri", later "Villa Hilda" zie verdwenen opschriften, in 1913 ontworpen door architect F. (?) Heerebout (Blankenberge). Oorspronkelijk bovenaan met brede fries en boven de rechter travee een dakvenster uitgewerkt als trapgevel zoals te zien op een foto van 1996. Baksteenbouw met souterrain, twee bouwlagen en twee traveeën onder plat dak. Parement met witte baksteen boven een blauwhardstenen plint. Gebruik van groene baksteen voor de doorlopende banden en de strekken van de rechthoekige muuropeningen. Aflijnend, blauwhardstenen kordon boven het souterrain. Balkon op de verdieping met recente, metalen balustrade. Gedeeltelijk bewaarde, bepleisterde fries onder de dakrand.

• GEMEENTEARCHIEF DE HAAN, Bouwaanvragen Wenduine, 1913.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia