Hotel Cosmopolite

Beschrijving

Zogenaamd "Cosmopolite", voorheen "Hotel des Flandres". Hotel in sober neoclassicisme, gebouwd in 1907 naar ontwerp van architect Verroken (Antwerpen). Diverse malen verbouwd onder meer in 1909: nieuwe pui naar ontwerp van architect Jean Robert Vanhoenacker (Antwerpen); in 1926: aanbrengen van balkons en borstweringen naar ontwerp van architect René Derleyn (Wenduine), thans behouden op vierde bouwlaag. Vier bouwlagen en vier traveeën. Gecementeerd en groen beschilderd gevelparement. Gevel geritmeerd door lisenen en balkons. Rechthoekige vensters in geriemde omlijsting. Huidige pui met deur en vensterpartijen van arduinen of simili-omlijsting dateert uit 1948, naar ontwerp van architect Maurice Haegebaert (De Haan).

• Gemeentearchief De Haan, Bouwaanvragen, 1907, 1909, 1926 en 1948.

Auteurs: Huys, Martine