Hotel Moderne

Gemeente De Haan

• Inventarisatie De Haan (geografische inventarisatie: 01-01-1995 - 31-12-1995).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hotel Moderne

Typologiehotels
Stijlart deco

Beschrijving

Zogenaamd "HOTEL MODERNE" zie opschrift op het bekronende rondboogfronton, in 1927 ontworpen door architect Charles Apel (Wenduine). Imposant volume van vier bouwlagen en drie traveeën onder plat dak met bepleisterd en geelbeschilderd parement boven een blauwhardstenen plint. Eclectische gevel met neoclassicistische elementen (consoles, kraagstukken, guirlandes) en art-deco-inslag (geometrische motieven, versiering fronton) geaccentueerd door rode beschildering. Rechthoekige muuropeningen met afgeronde bovenhoeken of met spiegelboog. Bewaarde pui, breed drielichtvenster van de gelagzaal met gedeeltelijk bewaard schrijnwerk en aflijnende, zware puilijst op consoles en tandlijst. Op de eerste verdieping zijn twee gietijzeren balustrades bewaard. Deurvensters op de tweede verdieping met zware balkons rustend op uitgelengde consoles, ijzeren balustrades gevat tussen gemetselde muurtjes. Op de derde verdieping rusten de balustrades op schelpvormige consoles.

• GEMEENTEARCHIEF DE HAAN, Bouwaanvragen Wenduine, 1927.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia