Hotel Moderne ()

Zogenaamd "HOTEL MODERNE" zie opschrift op het bekronende rondboogfronton, in 1927 ontworpen door architect Charles Apel (Wenduine). Imposant volume van vier bouwlagen en drie traveeën onder plat dak met bepleisterd en geelbeschilderd parement boven een blauwhardstenen plint. Eclectische gevel met neoclassicistische elementen (consoles, kraagstukken, guirlandes) en art-deco-inslag (geometrische motieven, versiering fronton) geaccentueerd door rode beschildering. Rechthoekige muuropeningen met afgeronde bovenhoeken of met spiegelboog. Bewaarde pui, breed drielichtvenster van de gelagzaal met gedeeltelijk bewaard schrijnwerk en aflijnende, zware puilijst op consoles en tandlijst. Op de eerste verdieping zijn twee gietijzeren balustrades bewaard. Deurvensters op de tweede verdieping met zware balkons rustend op uitgelengde consoles, ijzeren balustrades gevat tussen gemetselde muurtjes. Op de derde verdieping rusten de balustrades op schelpvormige consoles.

• Gemeentearchief De Haan, Bouwaanvragen Wenduine, 1927.

Auteurs:  Van Vlaenderen, Patricia

Hotel Moderne ()

"Hotel Moderne", zie opschrift fronton. Imposant art-decohotel uit 1927 naar ontwerp van architect Charles Apel (Wenduine). Drie traveeën en vier bouwlagen onder plat dak. Arduinen plint waarboven gecementeerd en roze beschilderd gevelparement, verlevendigd door middel van rode toetsen aan consoles, lijsten, kraagstukken... Bekronende borstwering met geknikt rondboogfronton waarin huisnaam en rocaillemotief. Doorlopende puilijst op pseudo-klossen met tandmotief. Balkons onder meer op uitgelengde zware consoles of kraagstukken. Rechthoekige muuropeningen met afgeronde bovenhoeken; behouden pui met verzorgd houtwerk in vensterregister van verbruikszaal.

• Gemeentearchief De Haan, Bouwaanvragen, 1927.

Auteurs:  Huys, Martine