erfgoedobject

Pastorie

bouwkundig element
ID: 54718   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54718

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Pastorie bij de Heilige Kruisverheffingskerk (nummer 87). Op deze plaats staat voorheen een kasteeltje binnen een vierkante omwalling langs de heirweg naar Brugge. Vanaf 1416 woont op deze plaats een rentmeester van de Brugse proosdij die binnen het Brugse Vrije verschillende gronden bezit, Wenduine hoort dan bijna volledig tot het Proosse. Later dient de site als pastorie, circa 1860 is er sprake van de "oude Pastorie, omgeven door hoving en brede wal". De familie Van de Woestine levert 350 jaar lang de rentmeesters die doorlopend het omwalde kasteeltje, toen buiten de dorpskern gelegen, bewonen. Op de Ferrariskaart (1770-1778) afgebeeld met vierkante omwalling palend aan en toegankelijk via de Kerkstraat. Later vestiging van de pastorie, deze wordt in 1855 vervangen door een nieuwe. Op een oude foto te zien met kapelvormige portiek. Pastoor Kamiel De Vaere laat in 1905 een nieuwe pastorie bouwen en de walgracht dempen. Breedhuis van twee bouwlagen en drie travee├źn + poorttravee (garage) boven een natuurstenen plint en onder zadeldak (mechanische pannen) met dakkapel. Oranjebakstenen, verankerde (sierankers) gevel in historiserende stijl gecombineerd met pseudovakwerk steunend op rondboogfriezen boven de poort en bij het dakvenster. Rondboogvormige muuropeningen onder een druiplijstje, twee- en drielichtvensters met geprofileerde, blauwhardstenen onderdorpels. Portiek met bekronende rondboognis met beeld van de Goede Herder. Segmentboogvormige garagepoort met drieledig bovenlicht en schamppalen.

 • MONTEYNE G., VANDAELE R., Wenduine, van middeleeuws vissersdorp tot familiebadplaats, Beernem, 2008, p. 42, p. 50, p. 61, p. 74, p. 228, p. 238.

Bron     : -
Auteurs :  Van Vlaenderen, Patricia
Datum  : 2012


Relaties

 • Is deel van
  Kerkstraat
  Kerkstraat (De Haan)

 • Is gerelateerd aan
  Parochiekerk Heilige Kruisverheffing
  Kerkstraat 87 (De Haan)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Pastorie [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54718 (Geraadpleegd op 18-08-2019)