Pastorie

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente De Haan
Deelgemeente Wenduine
Straat Kerkstraat
Locatie Kerkstraat 67, De Haan (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Aanvulling De Haan (geografische inventarisatie: 01-01-2011 - 31-12-2011).
  • Adrescontrole De Haan (adrescontroles: 16-05-2008 - 19-05-2008).
  • Inventarisatie De Haan (geografische inventarisatie: 01-01-1995 - 31-12-1995).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Typologiepastorieën
Dateringvóór WO I

Beschrijving

Pastorie bij de Heilige Kruisverheffingskerk (nummer 87). Op deze plaats staat voorheen een kasteeltje binnen een vierkante omwalling langs de heirweg naar Brugge. Vanaf 1416 woont op deze plaats een rentmeester van de Brugse proosdij die binnen het Brugse Vrije verschillende gronden bezit, Wenduine hoort dan bijna volledig tot het Proosse. Later dient de site als pastorie, circa 1860 is er sprake van de "oude Pastorie, omgeven door hoving en brede wal". De familie Van de Woestine levert 350 jaar lang de rentmeesters die doorlopend het omwalde kasteeltje, toen buiten de dorpskern gelegen, bewonen. Op de Ferrariskaart (1770-1778) afgebeeld met vierkante omwalling palend aan en toegankelijk via de Kerkstraat. Later vestiging van de pastorie, deze wordt in 1855 vervangen door een nieuwe. Op een oude foto te zien met kapelvormige portiek. Pastoor Kamiel De Vaere laat in 1905 een nieuwe pastorie bouwen en de walgracht dempen. Breedhuis van twee bouwlagen en drie traveeën + poorttravee (garage) boven een natuurstenen plint en onder zadeldak (mechanische pannen) met dakkapel. Oranjebakstenen, verankerde (sierankers) gevel in historiserende stijl gecombineerd met pseudovakwerk steunend op rondboogfriezen boven de poort en bij het dakvenster. Rondboogvormige muuropeningen onder een druiplijstje, twee- en drielichtvensters met geprofileerde, blauwhardstenen onderdorpels. Portiek met bekronende rondboognis met beeld van de Goede Herder. Segmentboogvormige garagepoort met drieledig bovenlicht en schamppalen.

  • MONTEYNE G., VANDAELE R., Wenduine, van middeleeuws vissersdorp tot familiebadplaats, Beernem, 2008, p. 42, p. 50, p. 61, p. 74, p. 228, p. 238.

Bron: -

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia

Datum tekst: 2012

Alle teksten

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Kerkstraat

Kerkstraat (De Haan)

is gerelateerd aan Parochiekerk Heilige Kruisverheffing

Kerkstraat 87, De Haan (West-Vlaanderen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.