Klooster en meisjesschool

Beschrijving

Voormalig klooster en vrije meisjesschool gebouwd in 1900 naar een ontwerp van architect R. Lemahieu. Heden in gebruik als pensionaat en rusthuis.

Historiek

Vanaf oktober 1900 vestigen zich te Wenduine enkele zusters van de congregatie der Kindsheid van Maria ter Spermalie uit Brugge. In 1910 richten de zusters er tevens het "Home Notre-Dame du Sacré-Coeur" op, een rust- en vakantiehuis voor kinderen, juffrouwen en dames. In 1925 wordt er de bibliotheek in ondergebracht. De Lourdesgrot en het beeld van het Heilig Hart dateren van 1927. Tijdens de Tweede Wereldoorlog worden de lokalen ontruimd en gebruikt door de Duitse bezetter. In de jaren 1960 wordt de school met meerdere klassen uitgebreid en het huis ter Spermalie aangepast en gemoderniseerd. Verhuis in 1975 van de bibliotheek naar de Markt (nummer 2). In 1978 dragen de zusters het schoolbestuur over aan leken. In 1982-1983 fusioneert de school met de vrije basisscholen van Meetkerke en Zuienkerke. Het hoofdgebouw wordt in 1987 gerenoveerd en de slaapzalen omgebouwd tot individuele kamers. Vanaf 1989 aanvaardt het vakantiehuis geen groepen kinderen meer, geleidelijk aan biedt Home Spermalie de nodige rust aan herstellenden. In de jaren 1990 volgen enkele aanpassings- en herstellingswerken. De school bouwt in 1995-1996 op de plaats van de oude speelzaal en de naastliggende tuin- en blekerijgronden een nieuw complex, ontworpen door architect Tamsin. In 1995 stopt het vakantiehuis haar activiteiten, het gebouw dient nu als internaat "Residentie De Raan" voor de hotelschool van Spermalie.

Beschrijving

Beeldbepalend volume, achterin gelegen en bijna haaks ingeplant op de Kerkstraat met voorliggende en omhaagde (liguster) tuin met Mariagrot en Heilig Hartbeeld. Verankerde (sierankers) baksteenbouw van drie bouwlagen en elf traveeën boven een witbepleisterde plint onder plat dak. Eclectische gevels met historiserende elementen zoals de ritmerende traveenissen afgescheiden door verjongende steunberen en de gekanteelde borstwering en getrapte gevelafwerking. Parementen in rode baksteen gecombineerd met geel voor de doorlopende banden en bij de segmentboogvormige strekken, omlopend op de bovenbouw. Rechthoekige muuropeningen op de begane grond onder I-balken met rozetversiering en gevat in een segmentboognis. Gedeeltelijk bewaard schrijnwerk op de begane grond met bewaard glas in lood in de bovenlichten, bij de deur met glasraam met geometrische en florale motieven op een achtergrond van stralen. Borstwering rustend op tandlijsten met centrale nis steunend op een segmentboogfries en met Mariabeeld. Gelijkaardige achtergevel en linkerzijgevel boven een gecementeerde plint en met gecementeerde bovenbouw waarvan de traptop is afgebroken, blinde, segmentboogvormige muuropeningen. Kapel aansluitend tegen de achtergevel, witbeschilderde baksteen onder zadeldak, rondboogramen met glasramen. Voortuin met omlopend pad met rechts de Mariagrot met er tegenover, in het gazon een beeld van de geknielde Bernadette. Links in de tuin een plantsoen waarin het beeld van het Heilig Hart. Links van nummer 70 leidt een betonweg naar de achterin gelegen basisschool.

• Gemeentearchief De Haan, Bouwaanvragen Wenduine, 1900.
  • MONTEYNE G., VANDAELE R., Wenduine, van middeleeuws vissersdorp tot familiebadplaats, Beernem, 2008, p. 139-145, p. 199.
  • MOUTON R., WAUTERS B., Archiefbeelden Wenduine, Stroud (Groot-Britannië), 2004, p. 98-99.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia