erfgoedobject

Modernistisch winkelhuis

bouwkundig element
ID
54725
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54725
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Beeldbepalend vrijstaand winkelhuis op de hoek met de Ringlaan, ontworpen door architect J. Cauwe (Brugge) in 1937 in pakketbootstijl. Voormalige Laiterie/Cremerie, later uitgebaat als benzinestation waarvoor aan de kant van de Ringlaan de nodige infrastructuur werd bijgebouwd. Oranje baksteenbouw van drie bouwlagen gecombineerd met witbepleisterde vlakken. Driedimensionaliteit door uitspringende gevelvlakken, bijna gevelbrede, afgeronde balkons en uitlopende muurdammen op de hoeken. De afgeronde zuidoosthoek is bovenaan bekleed met blauwe tegels. Rechthoekige muuropeningen van verschillende grootte en patrijspoortjes, rondboogdeur en garagepoort onder brede luifel met bewaard schrijnwerk. Aan de kant van de Ringlaan is de tuin vervangen door de oprit van het voormalige tankstation. Leegstaand. Gesloopt voorjaar 2012.

  • GEMEENTEARCHIEF DE HAAN, Bouwaanvragen Wenduine, 1937.

Bron     : -
Auteurs :  Van Vlaenderen, Patricia
Datum  : 2012


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Modernistisch winkelhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54725 (Geraadpleegd op 11-05-2021)