Teksten van Appartementsgebouw Villa Gaby

Appartementsgebouw Villa Gaby ()

Appartementsgebouw met souterrain zogenaamd "VILLA/ GABY" zie opschrift op de deur, in 1937 ontworpen door architect Maurice Haegebaert (De Haan) zie gevelsteen. Baksteenbouw van drie bouwlagen onder plat dak met parement in gele baksteen (streklagen). Linkertravee met monumentale oplopende erker met afgeronde hoek links en met aansluitende halfronde balkons met buisleuning. Beide traveeën worden gescheiden door een betonnen, geblokte muurdam met (verdwenen) vlaggenmasthouder. Rechthoekige muuropeningen met bewaard schrijnwerk. De portiek met afgeronde hoeken en bekleed met bruingeglazuurde tegels is toegankelijk via een kwartronde wenteltrap met bordes en buisleuning.

• Gemeentearchief De Haan, Bouwaanvragen Wenduine, 1937.

Auteurs:  Van Vlaenderen, Patricia

Villa Gaby ()

Modernistisch getint appartementsgebouw uit 1937, naar ontwerp van en gesigneerd door architect Maurice Haegebaert (De Haan). Garage in souterrain waarboven drie bouwlagen onder plat dak. Gele baksteenbouw met typerende doorlopende erker met afgeronde hoeken en dito balkons. Pseudo-liseen met vlaggenmast. Rechthoekige vensterregisters met betegelde doorlopende onderdorpels en betonnen latei. Bordes met buisleuning: rechthoekige deuropening met behouden houtwerk, verdiept in betegelde, afgeronde nis.

• Gemeentearchief De Haan, Bouwaanvragen, 1937.

Auteurs:  Huys, Martine