erfgoedobject

Hotel du Parc

bouwkundig element
ID: 54734   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54734

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Hotel du Parc
    Deze bescherming is geldig sinds 23-09-2015

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hotel du Parc
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Beeldbepalend volume van het voormalig "Hotel du Parc", in 1911 ontworpen door architect René Derlyn (Wenduine). Recent gerestaureerd en heringericht met appartementen. Het gebouw is de enige overgebleven getuige langs de Leopold II-laan van de riante hotelbouw uit het begin van de 20ste eeuw. De licht gebogen eclectische gevel met neoclassicistische inslag volgt het tracé van de weg.

Opgetrokken met vier bouwlagen en zes traveeën onder plat dak. Sterk geritmeerde en evenwichtig opgebouwde gevel in simili boven een blauwhardstenen plint en waarbij de verschillende bouwlagen telkens anders zijn geconcipieerd. De bovenbouw wordt geaccentueerd door een bijna gevelbrede uitbouw met boven de vier middelste traveeën een hoofdgestel gedragen door zuilen op vierkante sokkels. Gebruik van neoclassicistische elementen zoals de kordons, hoofdgestellen, Dorische zuilen, pilasters, geprofileerde omlijstingen en zware consoles. De begane grond wordt getypeerd door brede korfboogvensters en -deur telkens gescheiden door gekoppelde zuilen. De eerste verdieping is een aaneensluiting van centraal vier bow windows geflankeerd door tweezijdige erkers. Dit ritme wordt herhaald op de tweede verdieping waarbij balkons de golvende lijn van de bow windows volgen. De overdekte balkons zijn uitgewerkt als loggia's met segmentbogen telkens gedragen door twee zuilen. De borstweringen bij bow windows en balkons (geajoureerd) zijn versierd met geometrische motieven. Op de vierde bouwlaag is het doorlopende balkon uitgewerkt als een colonnade. Nieuw schrijnwerk waarbij het oude concept met kleine roedeverdeling in de bovenlichten is hernomen.

  • GEMEENTEARCHIEF DE HAAN, Bouwaanvragen Wenduine, 1911.
  • MOUTON R. & WAUTERS B. 2004: Archiefbeelden Wenduine, Stroud (Groot-Brittannië), 58.

Bron     : -
Auteurs :  Van Vlaenderen, Patricia
Datum  : 2012

Aanvullende informatie

In 2001 verbouwd tot sociale appartementen door de sociale huisvestingsmaatschappij Het Lindenhof.
Auteurs : Vandeweghe, Evert
Datum: 23-12-2015

Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hotel du Parc [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54734 (Geraadpleegd op 03-08-2020)