Teksten van Gemeentehuis van Wenduine

Gemeentehuis ()

Voormalig gemeentehuis in historiserende stijl gebouwd in 1935 naar een ontwerp van architect Alphonse De Pauw (Brugge). Dominant gelegen aan de zuidkant van het marktplein.

Historiek

De oudste bestuurlijke documenten (rekeningen) van Wenduine dateren van 1627, in 1647 is er sprake van het behandelen van "prochieaffaires" in een herberg. In 1775 zetelen de gemeenteambtenaren in herberg "den Rooden Leeuw" langs "de wegh van Blankenberghe naer Oostende". In 1808 is de "Mairie" ondergebracht in "Het Gouden Hoofd", een hoeve met herberg op de hoek van de Floorhelling en de Zeedijk. Onder het Hollandse Bewind (1815-1830) verhuist het "Gemeentehuys" naar de Kerkstraat in de herberg "Het Vrije" in de nabijheid van de kerk. Na het rechttrekken van de Kerkstraat in 1902 vindt het gemeentehuis een tijdelijk onderkomen in "Hotel Java" op de hoek met de Kruisstraat. Dan gaat het in 1906 iets verderop naar het "Hotel du Commerce", waarbij het ganse gebouw dient als "Gemeentehuis - Maison Communale" (nu vervangen door residentiële nieuwbouw). Vanaf 1935 krijgen de gemeentediensten een eigen gebouw op de Markt. In de linkervleugel zat oorspronkelijk de post en rechts het gemeentehuis. In 1969 verhuist de post naar een nieuw gebouw op de hoek van de Sacristiestraat en de Harpoenlaan. Na de fusie van 1977 worden de gemeentediensten overgebracht naar De Haan, het gebouw wordt nu gebruikt als bibliotheek, door de politie en het OCMW.

Beschrijving

Monumentale en beeldbepalende verankerde, gele baksteenbouw van twee bouwlagen en veertien traveeën onder schilddaken (leien), beslaat de hele zuidwand van het marktplein. Symmetrische opbouw met centrale, hoger opgaande vleugel met opengewerkte doorgang naar de Raadhuisstraat, geflankeerd door zijrisalieten en twee lagere zijvleugels. Gebruik van historiserende elementen gebaseerd op lokale voorbeelden zoals de Brugse traveenissen, trapgevels bij de zijrisalieten, pittoreske dakkapellen, doorlopende banden, cartouches in de boogvelden, houten kozijnramen met kleine roedeverdeling. Rechthoekige doorrit met opschrift "GEMEENTEHUIS". Toegang in de zijrisalieten met dubbele vleugeldeuren gevat in een neobarokke geblokte omlijsting. Erboven recente opschriften in een cartouche in simili met flankerende voluten "OPENBARE/ BIBLIOTHEEK" (links) en "O.C.M.W." (rechts) met oorspronkelijk een bas-reliëf met engelen die het schild van Wenduine dragen. Hoge, centrale, achthoekige klokkenruiter, sierlijk uitgewerkt met houten balustrade, dakkapelletjes en uivormige torenhelm. De hoeken van de daken worden geaccentueerd door smeedijzeren bekroningen. Gelijkaardige achtergevel met links een haaks aangebouwde achtervleugel horend bij de Raadhuisstraat (Raadhuisstraat nummer 1) waarin een hoog rondboogvormig drielichtvenster met glasraam. Rechts een aansluitend lager volume met trapgevel (Raadhuisstraat nummer 2).

• Gemeentearchief De Haan, Bouwaanvragen Wenduine, 1935.
  • MONTEYNE G., VANDAELE R., Wenduine, van middeleeuws vissersdorp tot familiebadplaats, Beernem, 2008, p. 161-162, p. 166-167, p. 200.

Auteurs:  Van Vlaenderen, Patricia

Gemeentehuis ()

Voormalig gemeentehuis, gebouwd in 1935 naar ontwerp van architect Alphonse De Pauw (Brugge) ter vervanging van het oude, thans gesloopte, gemeentehuis in de Kerkstraat. Regionalistische, verankerde gele baksteenbouw, verlevendigd door natuurstenen banden; veertien traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (leien) waarin afgewolfde dakkapellen; centrale klokkenruiter met uivormige torenhelm. Symmetrische opbouw met op begane grond een centrale, opengewerkte doorgang naar Raadhuisstraat; flankerende risalieten, uitlopend op trapgevels; zijvleugels met lagere nokhoogte. Brugse traveeën waarin rechthoekige houten kozijnramen met kleine roedeverdeling; cartouches in boogvelden. Rechthoekige deuren in geblokte omlijsting met neobarok topstuk.

• Gemeentearchief De Haan, Gebouwen, Gemeentehuis uitvoering, 1935.

Auteurs:  Huys, Martine