Burgerhuis ()

Burgerwoning in de rij met voormalige handelsfunctie zie het opschrift "BIERES/ EAUX MINÉRALES/ M. BERTEM" op het fronton bovenaan de gevel. Vermoedelijk een ontwerp van architect Charles Apel (Wenduine) uit de jaren 1920. Heden in gebruik (samen met nummer 20) als brandweerkazerne. Dubbelhuis van drie bouwlagen en drie traveeën onder plat dak. Bepleisterde en beigebeschilderde voorgevel boven een grijze plint, imitatievoegen, doorlopende lijsten en blauwhardstenen kordons. Hoger opgaande zijrisaliet uitlopend op fronton geflankeerd door pilasters versierd met florale motieven, rechts een aansluitende opengewerkte balustrade op tandlijst. Rechthoekige muuropeningen met afgeronde bovenhoeken en verdiepte borstweringen. Op de eerste verdieping een driezijdige erker op console en met bekronend balkon, twee deurvensters met ijzeren balustrade.

Auteurs:  Van Vlaenderen, Patricia

Burgerhuis ()

Dubbelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder plat dak, uit het tweede kwart van de 20ste eeuw, vermoedelijk naar ontwerp van architect Charles Apel (Wenduine). Met schijnvoegen gecementeerd en beigebeschilderd gevelparement op dito grijze plint. Links risaliet met driezijdige erker met bekronend balkon. Doorlopende puilijsten en verdiepte borstweringen. Art-decokroonlijst met onder meer tandlijst en fronton met opschrift "Bieres Eaux Minérales M. Bertem". Rechthoekige muuropeningen onder meer met afgeronde bovenhoeken; verzorgd houtwerk en glas in lood in bovenlichten.

Auteurs:  Huys, Martine